Što je hodočašće?

Riječ hodočašće dolazi od lat. peregrinatio, ‘putovanje u stranu zemlju’, a radi se o pobožnosti koja se sastoji u tome da se pođe, pojedinačno ili skupno, u neko svetište ili na neko sveto mjesto i da tamo izvrši posebne religiozne čine, bilo s ciljem pobožnosti ili zavjeta ili pokore.
Hodačašće je duhovno putovanje vjernika prema svetim mjestima u svrhu poklonstva, molitve ili traženja oprosta. Ova tradicija prisutna je u raznim religijama, poput kršćanstva, islama i budizma, a omogućuje vjernicima duhovni rast, pročišćenje i povezanost s božanstvom.

Koji je cilj hodočašća?

Cilj hodočašća je duhovno povezivanje s božanstvom kroz posjet svetim mjestima, unapređenje vlastite vjere, molitvu i traženje oprosta. Hodočašće pruža vjernicima priliku za duhovni rast i pročišćenje.

hodocasce

HODOČAŠĆA U HRVATSKOJ

Najpoznatija svetišta u Hrvatskoj vezana su uz Blaženu Djevicu Mariju i Svetog Josipa, zaštitnika hrvatskoga naroda. U Hrvatskoj je popularno jednodnevno hodočašće pješice, a najistaknutija mjesta su Marija Bistrica i Sinj.

Gotovo cijelom sjeverozapadnom Hrvatskom protežu se putokazi i smjerokazi "Marijanskog hodočasničkog puta" prema svetištu Majke Božje u Marija Bistrici. Uz ovaj hodočasnički put, označena je i staza koja vodi iz Rame-Šćit do svetišta Majke Božje u Sinju, a potom i do svetišta Majke Božje u Solinu.

U posljednje doba, pokrenuta je inicijativa za označavanje "Hrvatskog Marijanskog Hodočasničkog Puta" koji počinje u svetištu Majke Božje u Aljmašu i završava u Dubrovniku na Srđu kod Križa.

Glavni izazov za hodočasnike i hodočasničke puteve, osim kvalitetnog označavanja, jest mogućnost pristupačnog hodočasničkog smještaja, što je u Hrvatskoj tek u nastajanju. Zbog toga hodočasnička pješačenja obično traju jedan dan.

Najvažnija Marijanska svetišta u Hrvatskoj su: Aljmaš, Marija Bistrica, Trsat, Krasno, Solin i Sinj. Najveće svetište Svetom Josipu nalazi se u Karlovcu. Hrvatski Marijanski Hodočasnički Put povezuje sva ova svetišta te se nadamo da će privući hrvatski narod i štovatelje Majke Božje diljem svijeta.

Kliknite na crveni marker i pročitajte sve o svetištu.

HODOČAŠĆA U BOSNI I HERCEGOVINI

Kliknite na crveni marker i pročitajte sve o svetištu.

Opće je iskustvo čovječanstva da nevolja uči molitvi. Mnoga hodočasnička svetišta imaju svoje početke u vremenima kuge, glada, rata, povijesnih prevrata i drugih katastrofa.

Bosna i Hercegovina bila je u povijesti izložena nevoljama velikih razmjera.

To je svakako jedan od razloga da u njoj ima razmjerno mnogo značajnih hodočasničkih svetišta. Neka od današnjih svetišta nastala su u predtursko vrijeme i nadživjela ga.

Hodočašća u Bosni i Hercegovini usmjerena su prema svetištima sv. Ivana Krstitelja, sv. Ante Padovanskoga i osobito B.D. Marije.

HODOČAŠĆA U EUROPI

Kroz stoljeća, Europa je postala dom mnogim svetištima koja predstavljaju važna mjesta vjerskog hodočašća. Ta su mjesta okupljanja vjernika, mjesto molitve, mira i duhovne obnove.

Krenimo prvo sa Srbijom. U njenom srcu nalazimo divna svetišta koja svake godine privlače tisuće hodočasnika. Svetište Gospe na Bunariću i Svetište Gospe Tekijske su mjesta gdje se može osjetiti snažna duhovna atmosfera koja odiše mir i pobožnost.

Nastavljamo putovanje kroz Europu, koja je poznata po brojnim svetištima. Letnica je mjesto gdje je Majka Tereza dobila svoj poziv. Svake godine tisuće hodočasnika dolaze ovdje da mole i traže duhovnu obnovu.

Njemačka je dom Marijanskom svetištu u Nevigesu i Svetište Gospe od Altöttinga . Obje su ove destinacije poznate po svojoj duhovnosti i vjerskoj važnosti.

U Austriji se nalaze Bazilika Maria Taferl i Bazilika Mariazell, koja je jedna od najposjećenijih hodočasničkih destinacija u zemlji.

Italija, dom kulture i umjetnosti, također je dom jednom od najpoznatijih svetišta - Svetištu Majke Božje u Loretu. Ovo je mjesto koje privlači vjernike iz cijelog svijeta.

U Poljskoj se nalazi Svetište Majke Božje u Czestochowi, poznato po crnoj slici Majke Božje Jasenovske. Ovo je središte hodočašća za poljske katolike, ali i hodočasnike iz cijelog svijeta.

Portugal je dom Svetištu Majke Božje u Fatimi, mjesta gdje su se 1917. godine dogodile poznate Marijanske ukazanja.

Francuska također posjeduje jedno od najpoznatijih svetišta na svijetu - Svetište Majke Božje u Lourdesu. Ovo je mjesto gdje su se dogodila ukazanja Majke Božje Bernardici Soubirous.

Ova svetišta predstavljaju važna mjesta vjere, duhovnosti i kulture. Europa je kontinent obogaćen mnogim svetištima koja nude ne samo duhovnu utjehu, već i priliku da se upoznate s povijesti i kulturama različitih naroda.

Kliknite na crveni marker i pročitajte sve o svetištu.