bazilika mariazell

Izvor: radynacestu.cz

Mariazella

Bazilika Mariazell

Bazilika Mariazell, koja je na vrhu liste hodočasničkih destinacija u Austriji, isto tako je i vodeće hodočasničko mjesto u Europi. Unutar bazilike poseban fokus je na čudotvornoj drvenoj slici posvećenoj Djevici Mariji.

Povijest Mariazella

Prvobitno područje oko Mariazella obilježava postojanje samostana sv. Lamberta iz 1103. godine. Osnovanje naselja datira iz 1157. godine, dok je dokumentirano postojanje potvrđeno 1243. godine. Već 1256. godine posvećen je oltar Blažene Djevice Marije.

Arhitektura i obnova bazilike

Tijekom četrnaestog stoljeća, ovu je regiju krasi velika gotička crkva. Nažalost, crkva je uništena u požaru. Njen barokni preporod počinje 1644. godine pod arhitektom Domenicom Sciassiom i traje sve do 1683. godine. Ovom obnovom, bazilika dobiva novi toranj i baroknu kupolu. Oltar dizajnira Johann Bernhard Fischer von Erlach, a posvećuje se 1704. godine.

Među ostalim značajkama Bazilike su dvanaest bočnih kapela s baroknim oltarima i orgulje djelo Johann Peter Alexander Wagnera iz 1740. godine. Na ulazu se ističu dvije statue, rad Balthasara Molla iz 1757. godine, koje prikazuju Ludovika I. Anžuvinca i češkoga kralja Vladislava III.

Moderna povijest bazilike

Godine 1907. crkva je promovirana u rang manje bazilike. Velika obnova, koja je započela 1992. godine, završena je 2007. godine, kada je baziliku posjetio papa Benedikt XVI.