svetiste gospe tekijske
Crkva Gospe Snježne u Petrovaradinu

Crkva Gospe Snježne na Tekijama

U sjeveroistočnom Srijemu, blizu Fruške Gore, smjestila se crkva Gospe Snježne u Petrovaradinu. Ovo poznato svetište i proštenište Majke Božje Tekijske privlači posjetitelje svojom ljepotom i značajem.

Povijest svetišta i utjecaj Isusovaca

Na mjestu današnje crkve nekada se nalazila srednjovjekovna kršćanska bogomolja. Nakon turske najezde 1526. godine, sagrađena je muslimanska Tekija na istom mjestu. Kada su Turci otišli 1687. godine, isusovci su došli i preuredili tekijsku džamiju u kršćansku crkvicu posvećenu Bezgrješnom začeću Blažene Djevice Marije.

Bitka kod Petrovaradina i štovanje Gospe Snježne

Austrijska vojska, pod zapovjedništvom princa Eugena Savojskog, izvojevala je pobjedu nad turskom vojskom 5. kolovoza 1716. godine, na spomendan Snježne Gospe. Zbog toga je crkva povjerena zaštiti Gospe Snježne, a slika Bogorodice s djetetom postala je predmet iznimnog štovanja.

Proširenje i preuređenje crkve

Crkva Gospe Snježne proširena je i preuređena nekoliko puta, a njezin današnji izgled u neogotičko-romaničkom stilu potječe iz 1881. godine. Unutrašnjost crkve obogaćena je oltarima, mramorom i vitražima.

Tekijsko svetište danas

U novijem razdoblju, okoliš svetišta obogaćen je Križnim putem, špiljom s kipom Gospe Lurdske i nadstrešnicom za bogoslužje tijekom hodočašća. Crkva Gospe Snježne predstavlja mjesto molitve i mira za vjernike, ali i zanimljivu kulturnu atrakciju za sve posjetitelje.
.