Molitve, Prigodne molitve

Molitva opraštanja

prigodne molitve_Molitva opraštanja

Gospodine Isuse Kriste, molim za milost opraštanja. Gospodine opraštam sebi sve svoje grijehe, sve svoje pogreške, sve moje propuste, sve što je u meni loše, ili ja mislim da je loše. Posebno si opraštam grijehe protiv prve Božje zapovjedi, zazivanje dobrih ili zlih duhova, čitanje horoskopa, prisustvovanje spiritističkim seansama, kucanje o drvo, ispitivanje onih koji kazuju sreću, gledaju u dlan, u grah, u kavu, opraštam si nošenje predmeta za koje sam vjerovao da nose sreću kao što su zapisi, potkova, djetelina s 4 lista, opraštam si vračanje i gatanje.

Odbijam sva ta praznovjerja i prihvaćam tebe samoga kao svoga Gospodina i Spasitelja. Ispuni me tvojim Svetim Duhom. Zatim opraštam sebi vrijeđanje roditelja, pijančevanje, uzimanje droge, spolne odnose prije braka, preljub u braku, općenje s istim spolom. Ti mi danas opraštaš. Opraštam si abortus, krađu, laganje, i varanje. Opraštam sebi.

Opraštam svojoj majci

Opraštam svojoj majci što me povrijedila, sve mi zamjerala, ljutila se na me, kažnjavala me, više voljela moju braću i sestre, rekla mi da ništa ne znam, da izgledam ružno, glupo, da sam najgore dijete, da koštam mnogo novaca, da sam dijete neželjeno, slučaj, pogreška, ili ono što ona nije očekivala.

Opraštam svojemu ocu

Opraštam svojemu ocu za svaki nedostatak podrške, nedostatak ljubavi, nedostatak nježnosti, nedostatak pažnje, nedostatak vremena, nedostatak razumijevanja, opraštam mu što je pio, što se svađao s mamom ili s sama djecom, opraštam mu što me je kažnjavao, što se odmetnuo od nas, odlazio od kuće i što se rastao s mojom majkom, išao drugim ženama – opraštam mu danas!

Opraštam braći i sestrama

Opraštam svojoj braći i sestrama koji su me odbijali, koji su lagali o meni, mrzili me, natjecali se sa mnom za roditeljsku ljubav, tukli me, bili grubi prema meni ili mi pravili probleme. Gospodine!
Opraštam svom bračnom drugu nedostatak ljubavi, nedostatak nježnosti i osjetljivosti, nedostatak osjećajnosti, razumijevanja, nedostatak vremena, podrške, opraštam sve pogreške, propuste, slabosti, riječi koje su me uznemirile ili povrijedile. Gospodine, opraštam svojoj djeci nedostatak poštovanja, nedostatak poslušnosti, nedostatak ljubavi, nedostatak podrške, nedostatak razumijevanja, njihove loše navike, ili što su napustili crkvu.

Gospodine, opraštam svoj svojoj rodbini i svojti i svoj njihovoj djeci za sve što su učinili protiv ljubavi, što su svojatali moje roditelje, izazivali zabunu i nemir, zavadili moje roditelje.
Gospodine, opraštam roditeljima mojega bračnog druga, osobito punici (ili svekrvi), svojim unucima i unukama.
Gospodine, opraštam radnicima koji su sa mnom radili ili rade, koji se ne slažu sa mnom, zagorčavaju mi život, meni guraju svoj posao, ne surađuju sa mnom, uzimaju moj posao.
I mojim susjedima treba oprostiti, Gospodine, za buku koju prave, za zabave kasno u noć, za lajanje njihovih pasa od kojih ne mogu spavati, za trčanje po susjedstvu.

Opraštam svim svećenicima, časnim sestrama, svojoj župi, svojoj molitvenoj zajednici, voditeljima molitvene zajednice, svome župniku, biskupu, papi, rimokatoličkoj Crkvi – za sav njihov nedostatak podrške, opraštam im uskogrudnost, loše propovjedi nedostatak prijateljstva što me nisu učvršćivali kao što su trebali, što me nisu nadahnjivali pobožnošću, opraštam im svaku uvredu – opraštam im danas.

Opraštam svima koji su me povrijedili

Opraštam svima koji su me povrijedili na bilo koji način – liječnicima, odvjetnicima i sucima, političarima i državnim službenicima.
Opraštam i svim drugim službenicima – policajcima i vozačima autobusa, bolničkom osoblju i posebno onima koji su mi više naplatili svoje usluge.
Opraštam svome poslodavcu što me zakinuo, što nije cijenio moj posao, što je bio neljubazan, nerazborit, ljutit i neprijateljski raspoložen.
Opraštam svim učiteljima, nastavnicima i profesorima koji su me ponizili, uvrijedili, ostavili me u kazni poslije škole.
Opraštam svojim prijateljima koji su me obeshrabrili, izgubili sa mnom vezu, kojih nije bilo kad su mi bili potrebni, koji su posudili novce i nikada ih nisu vratili, koji su me ogovarali.
Opraštam svima odgovornima za nepravedne društvene i političke strukture koje su pogodile mene ili moje bližnje, duhovno, duševno, fizički ili materijalno samo zato što nismo mislili kao oni na vlasti. Opraštam im krađu društvene imovine, obogaćenje na račun sirotinje. Opraštam im uhođenje vjernika, ispitivanja, zatvaranja, zabranu vjere, zlostavljanje.
Opraštam počiniteljima i organizatorima zločina za vrijeme rata, što su meni i mojim bližnjima, i mnogim drugim ljudima, oduzeli materijalna dobra, čast, ljudsko dostojanstvo, prognali nas, zlostavljali nas, pucali po nama, nekima oduzeli život, neke silovali, iznakazili, a neke odveli da se ni danas ne zna jesi li živi ili ne.

Gospodine, posebno molim za milost opraštanja onoj osobi u mome životu koja me je najviše povrijedila i za koju mislim da joj neću nikada oprostiti, kojoj mi je najteže oprostiti, Ti me zoveš da upravo toj osobo oprostim.
Gospodine, molim te da meni oprostiš sve uvrede tim ljudima nanesene s moje strane, posebno majci i ocu i mojem bračnom drugu. Zahvaljujem ti Gospodine za svu Tvoju ljubav koja mi je po njima došla. Amen.

Kompletnu listu prigodnih molitvi pronađi ovdje: Prigodne molitve

Izmolite i ove molitve svecima