Molitve, Prigodne molitve

Molitve na Badnjak

prigodne molitve_Molitve na Badnjak

Molitve na Badnjak slave, veličaju i nagovješćuju rođenje Kristovo. Pomolimo se Otkupitelju našemu na ovaj sveti dan Badnje večeri.

Molitva na Badnju večer za Božićno čudo

Dragi Bože, pomozi mi doživjeti Božićno čudo na ovu svetu večer. Daj mi da osjetim strahopoštovanje prema konačnom daru koji si dao čovječanstvu. Pruži mi ruku da mogu vidjeti tvoju divnu prisutnost sa mnom. Pomozi mi da uočim svakodnevna čuda tvog rada oko sebe u ovo najljepše doba godine.

Neka mi svjetlost nade koju nudiš pomogne da utješim svoje brige i potakne me da Ti istinski vjerujem. Svjetlo se probijalo kroz tamu noći dok su anđeli najavljivali rođenje Isusa Krista na prvi Božić. Dok večeras gledam božićna svjetla, osjetim čuda tog Božića, kada su pastiri primili tu radosnu vijest od Tvojih glasnika. Neka me svaka upaljena svijeća i svjetlucava žarulja u mom domu podsjećaju da si ti svjetlo svijeta.

Kada budem uvečer vani, podsjeti me da pogledam u nebo. Neka mi zvijezde koje vidim pomognu razmišljati o čudesnoj Betlehemskoj zvijezdi koja je vodila ljude k Tebi. Ovog Badnjaka, da vas zbog čuda vidim u novom svjetlu.

Dok uživam u prekrasnoj Božićnoj hrani, nadahni me da ju “kušam i vidim da je Gospodin dobar” (Psalam 34:8). Podsjeti me na svoju nevjerojatnu kreativnost, velikodušnost i dobrotu. Zahvalan sam za ljude oko stola sa mnom u ovoj svetoj noći. Blagoslovi nas sve dok zajedno slavimo.

Amen.

Obiteljska molitva na Badnjak prije spavanja

Sretan rođendan, Isuse!

Hvala Ti što si došao s neba na zemlju da spasiš svijet. Hvala ti što si sada s nama kroz svog Svetog Duha. Gospodine, tvoja ljubav te je navela da budeš s nama. Pomozi nam da zajedno odgovorimo na tvoju veliku ljubav. Pokaži nam kako možemo voljeti sebe, jedni druge i tebe još više. Nadahni nas da biramo riječi i djela koja odražavaju tvoju neizmjernu mudrost. Kada pogriješimo, pomozi nam učiti iz njih i zatražiti oprost od vas i onih koje smo povrijedili. Kad nas drugi povrijede, ne dopustimo da se gorčina ukorijeni u nama, nego im uz tvoju pomoć oprostimo, na što nas pozivaš. Daj nam mir u našem domu i u svim našim odnosima.

Vodi nas kako bismo mogli donijeti najbolje odluke i ispuniti vaše dobre svrhe za naše živote. Pomozi nam primijetiti znakove tvog rada u našim zajedničkim životima. Ispuni nas nadom za bolju budućnost.

Dok se pripremamo za spavanje ove svete noći, povjeravamo ti sve svoje brige i zauzvrat tražimo mir. Nadahni nas kroz naše snove ove Badnje večeri. Kad se sutra probudimo na božićno jutro, neka nam bude velika radost.

Amen.

Molitva zahvale na Badnje veče

Divni Spasitelju, hvala ti što si se utjelovio na zemlji da spasiš svijet.

Svojim otkupiteljskim zemaljskim životom koji je započeo na Badnjak i završio na križu, omogućio si meni – i cijelom čovječanstvu – da se povežemo s Bogom za cijelu vječnost. I dalje bih bili izgubljeni u grijehu bez tvoje veze s nama. Zahvaljujući tebi, slobodni smo – slobodni živjeti s vjerom, a ne sa strahom.

Neopisivo sam zahvalan za sve što činiš da spasiš moju dušu od smrti i daš mi vječni život, Isuse.

Hvala ti što me voliš, opraštaš mi i vodiš me.

Ove Badnje večeri slavimo radosnu vijest o tvom rođenju dok se prisjećamo da su anđeli to navijestili pastirima. Razmišljamo o tvojoj inkarnaciji i cijenimo ju, kao što je činila tvoja zemaljska majka Marija. Tražimo te i klanjamo ti se, kao što su to činili mudraci. Zahvaljujemo ti za tvoju spasonosnu ljubav, večeras i uvijek.

Amen.

Kompletnu listu prigodnih molitvi pronađi ovdje: Prigodne molitve

Izmolite i ove molitve svecima

One thought on “Molitve na Badnjak

Comments are closed.