Svetište Čudotvorne Gospe Sinjske u Sinju

Izvor: visitsinj.hr

Crkva Čudotvorne Gospe Sinjske

Svetište Čudotvorne Gospe Sinjske u Sinju

Središnje mjesto znamenitog marijanskog svetišta u Sinju zauzima Crkva Čudotvorne Gospe Sinjske. Ova povijesna građevina, čija je izgradnja započela 1699. godine i završena 1712., uspješno je očuvala svoj autentični izgled.

Unutar crkve čuva se dragocjena slika Gospe Sinjske, stara nekoliko stoljeća, okrunjena i ukrašena zavjetnim darovima od zlata kao simbol zahvalnosti za pobjedu nad Osmanlijama 1715. godine. Franjevačka crkva i samostan u Sinju uživaju status zaštićenog kulturnog dobra.

Povijesna arhitektura i kulturna baština

Izgradnju crkve i samostana franjevci su započeli krajem 17. stoljeća. Nakon požara 1715., crkva je obnovljena u 18. stoljeću i predstavlja jednobrodnu baroknu građevinu ožbukanih zidova i jednostavnog drvenog stropa, uzdignutu kao najznačajniju zavjetnu crkvu u Dalmaciji.

Posebno ističemo oltar Gospe Sinjske iz druge polovice 18. stoljeća, dok iza njega možemo vidjeti mozaik i vitraj Krista na križu i krunjenja Blažene Djevice Marije, rad Josipa Botterija Dinija. Na ulazu nas dočekuju brončana vrata s prikazima bitke i procesije, djelo kipara Stipe Sikirice. Zvonik, visok 43 metra i građen od lokalnog kamena žestice, dominira pejzažom od 1927. godine.

Franjevački samostan: povijest i zbirke

Krila samostana datiraju iz početka 18. stoljeća, dok je južno krilo, nekad staro sjemenište, dograđeno u 20. stoljeću. Samostan čuva bogate kolekcije, uključujući paleontološku, arheološku, numizmatičku, etnografsku i zbirku umjetnina, kao i staru biblioteku i arhiv iz osmanske ere, bitan za povijest Sinjske krajine.

Zaštita kulturnog dobra

Crkva i samostan Gospe Sinjske su pod zaštitom kao nepokretno kulturno dobro. Prepoznato kao "sakralna graditeljska baština", dobro nosi oznaku Z-5027 i uživa status pravne zaštite.