svetiste-sv-ive-krstitelja
Najstarije svetište u BiH, čudnovata ozdravljenja i legende

Drevno svetište u Bosni i Hercegovini: Svetište Svetog Ive

Svetište Svetog Ive u Podmilačju jedno je od najstarijih u Bosni i Hercegovini, s korijenima koji sežu u 15. stoljeće kada je izgrađena stara gotička crkva. Preživjela je osmanlijsko osvajanje 1463. godine, pad Jajca 1528. godine te Bečki rat (1683-1699).

Prvi spomen Podmilačja 1461.

Podmilačje se spominje u povelji bosanskog kralja Stjepana Tomaševića iz 1461. godine, koja se čuvala u Fojničkoj kronici. Crkva Svetog Ive oduvijek je bila mjesto zajedništva katolika, pravoslavaca i muslimana, čime je izražen duh otvorenosti i tolerancije.

Razaranje svetišta 1993. i obnova

Srpska vojska razorila je svetište 1993. godine. Sve što je spašeno bio je čudotvorni kip Svetoga Ivana Krstitelja. Svetkovina Sv. Ive slavljena je i u progonstvu. Nakon rata, zavjetna crkva obnovljena je, a izgrađena je i nova crkva s vanjskim oltarom i župnom kućom.

Izgradnja nove crkve u Podmilačju

Izgradnja nove crkve započela je 2004. godine. Crkva je locirana u stijeni na sjevernoj strani doline i čini svečani portal s starom crkvicom.

Čudotvorno svetište i hodočašća

Od 1959. do 1973. godine, zabilježeno je 42 slučaja ozdravljenja u Kronici podmilačke župe. Na blagdan Sv. Ive, okupljaju se deseci tisuća vjernika, uključujući i pripadnike drugih vjera. Broj hodočasnika raste iz godine u godinu.

Vrelo Mrtvalj i pučka pobožnost

Uz svetište je povezana pučka pobožnost i hodočasnička praksa, kao što je umivanje na vrelu Mrtvalj, poznatom i kao izvor Sv. Ive. Voda se smatra ljekovitom i čudotvornom, pa hodočasnici i domaći često nose vodu svojim obiteljima i bolesnicima.