medjugorje
Međugorje: Hodočasničko središte s ukazanjima Djevice Marije

Svetište Kraljice Mira Međugorje

Međugorje je popularno rimokatoličko hodočasničko mjesto u općini Čitluk, Federacija BiH, BiH, poznato po ukazanjima Djevice Marije od 1981. godine. Zahvaljujući tim ukazanjima, ovo hercegovačko mjesto postalo je jedno od najposjećenijih turističkih centara BiH, privlačeći oko milijun katolika godišnje.

Ukazanja Djevice Marije

Od 1981. godine, Međugorje je poznato po ukazanjima Djevice Marije šestero djece koja su tada bila vidjelica. Ukazanja su privukla pažnju vjernika iz cijelog svijeta, te se počeo razvijati vjerski turizam. Za razliku od Lourdesa, Međugorje je zadržalo svoj autentični šarm i mir, s crkvom sv. Jakova kao središnjim mjestom okupljanja.

Povijest Međugorja

Područje Međugorja pripadalo je naronskom okrugu za vrijeme rimskog doba, a prvi pisani tragovi potječu iz 1599. godine. Današnja župa osnovana je 1892. godine i posvećena sv. Jakovu, zaštitniku hodočasnika. Župna crkva dovršena je 1969. godine.
Na vrhu brda Križevac, 1933. godine sagrađen je križ u spomen na 1900. godišnjicu Muke Isusove. Ukazanja Djevice Marije u Međugorju počela su 24. lipnja 1981. godine, što je označilo novu fazu razvoja mjesta.

Poruke Blažene Djevice Marije

Blažena Djevica Marija odabrala je Međugorje kao mjesto ukazanja i širenja svojih poruka mira, pomirenja i ljubavi. I danas se ukazuje vidiocima, privlačeći milijune hodočasnika godišnje.

Njezina poruka iz 1984. godine glasi: "Odabrala sam ovu župu na poseban način i želim je voditi. Čuvam je s ljubavlju i želim da svi budu moji."