svetiste majke bozje u loretu

Izvor: Massimo Roselli

Loreto

Svetište Majke Božje u Loretu

Loreto, središnji grad talijanske pokrajine Ancone u regiji Marke, dom je više od 11.000 ljudi. Smješten na blagoj uzvisini iznad desne obale rijeke Musone, Loreto se nalazi u Jadranskom priobalju, 22 km udaljen od Ancone. S njegovih se visova pruža izvanredan pogled s Apenina na Jadran, a ruralne karakteristike ove regije naglašene su brojnim seoskim gospodarstvima i maslinicima.

Povijest

Središnji element razvoja Loretta je svetište Svete kuće, utemeljeno u 13. stoljeću. Prema legendi, 10. prosinca 1294. godine, Sveta kuća iz Nazareta donesena je na talijanske obale, prema vjerovanju, na krilima anđela iz Palestine. Ova kuća, mjesto gdje je Marija živjela i odgajala Isusa, postala je crkva nakon Isusova uzašašća.

Sveta kuća, prvotno smještena u Nazaretu, premještena je kad su muslimani zauzeli to područje. Nakon što je proputovala kroz Dalmaciju, Sveta kuća je tri godine bila na Trsatu, dijelu grada Rijeke, prije nego što je prenesena u Loreto.

Zaštitnica i razvoj Loretta

Majka Božja Loretska, po dekretu pape Benedikta XV. iz 1920. godine, proglašena je zaštitnicom zrakoplovaca i grada Loreta, koji je stekao neovisnost u 15. stoljeću odlukom pape Siksta V. Ova je predaja duboko utkana u razvoj grada, koji je postao popularno hodočasničko mjesto i odredište mnogih svjetskih putnika.

Već 1482. godine, Loreto je priznat kao važan trgovački centar s rastućim brojem stanovnika i radnika. Osim toga, zabilježen je i porast otvaranja različitih seoskih gospodarstava i obrtničkih radionica. Također je iste godine izgrađena bolnica i svratište za dolazne posjetitelje iz cijelog svijeta koji su tražili smještaj i posao u Loretu.