bunaric
Bunarićko proštenje: Sveta Marija - Gospa od suza

Svetište Gospe na Bunariću

Bunarićko proštenje predstavlja tradicionalno rimokatoličko misno slavlje bačkih Hrvata u Vojvodini, Srbiji. Ovo događanje spada među najveća godišnja okupljanja Hrvata katolika i održava se svake godine zadnje nedjelje u kolovozu.

Posvećenost Mariji Majci Božjoj

Proštenje je posvećeno Mariji Majci Božjoj i slavi se na marijanskom svetištu na Bunariću, gdje hodočaste i pravoslavci. Svetište se nalazi na obodu Palićkog jezera, a označava i kraj žetvenih svečanosti bačkih Hrvata (Dužijanca, Dužionica).

Važnost za nacionalni identitet i ekumenski karakter

Bunarićko proštenje nadilazi lokalne granice, jer je važno za očuvanje nacionalnog identiteta Hrvata u sjevernoj Vojvodini. Stoga su na misnom slavlju često prisutna diplomatska izaslanstva iz Hrvatske, hrvatske ustanove i organizacije iz Vojvodine te čelništvo općine Subotica. Misa se služi na hrvatskom jeziku, a prisustvuju i nadbiskupi, apostolski nunciji te vladika Srpske pravoslavne crkve, što ističe ekumenski karakter ovog događaja.

Povijest i vjerski značaj

Prema predaji, hodočašća na Bunarić započela su nakon što je slijepa žena progledala nakon umivanja na izvoru. Prvi križ postavljen je 1893., a kapela 1896. godine. U početku su se mise održavale na hrvatskom, njemačkom i mađarskom jeziku. Liturgijsko štovanje uveli su biskup Lajčo Budanović i Blaško Rajić, koji je ishodio zemljište od gradskih vlasti. Od 1968. godine, kada je biskup Matija Zvekanović donio kopiju Gospe od Siracuse, održava se proštenje u njenu čast.

Zlatna harfa: Glazbena manifestacija
U marijanskom svetištu na Bunariću održava se godišnja glazbena manifestacija malih župnih zborova Zlatna harfa, što dodatno ističe važnost ovog mjesta za bačke Hrvate.
.