svetiste gospe od altottinga
Kapela milosti

Svetište Gospe od Altöttinga

Gospe od Altöttinga, ili Kapela milosti (Gnadenkapelle na njemačkom), predstavlja nacionalno svetište Bavarske, posvećeno Blaženoj Djevici Mariji. Ovo svetište predstavlja jedno od ključnih hodočasničkih odredišta u Njemačkoj i širem europskom kontekstu, stoga ga često uspoređuju s poznatim Lourdesom. Poznato je po brojnim čudesima i ozdravljenjima pripisanim Gospi od Altöttinga, za koje svjedoče brojni zavjetni darovi izloženi u trijemu oko kapele. Kapela također čuva srca bavarskih vladara.

Povijest Svetišta

Postoji mnogo kontroverzi oko preciznog vremena izgradnje Kapele milosti, no smatra se da datira između 8. i 10. stoljeća. Altötting je još od 748. godine bio rezidencija obitelji Agilolfing, prve bavarske vojvodske obitelji. Četrdeset godina kasnije, to je mjesto postalo kraljevskom rezidencijom Karolinga, franačke plemićke dinastije. Temelji i oktogonski oblik kapele vjerojatno potječu iz tog vremena. Godine 907., grad i rezidencija bili su opustošeni tijekom invazije Mađara, ali osmerokutna krstionica ostala je neoštećena. Dodatne građevinske intervencije dogodile su se tijekom narednih stoljeća.

Franjevci kapucini i Altötting

Franjevci kapucini su stoljećima skrbili o svetištu Gospe od Altöttinga. Jedan od članova ovog reda, brat Konrad od Parzhama, služio je kao vratar u svetištu više od 40 godina. Postao je poznat po svojoj svetosti, mudrosti i čudesnim ozdravljenjima, a 1934. godine proglašen je svecem Katoličke Crkve.

Posjeti pape i legenda

Svetište je posjetio i papa Ivan Pavao II. u studenome 1980. godine, a sa njim je bio i kardinal Joseph Ratzinger, rođen u blizini. Godine 2006., Ratzinger se kao papa Benedikt XVI. vratio u svetište i darovao svoj biskupski prsten, koji je danas dio žezla u ruci Gospe od Altöttinga.

Legenda iz 1489. godine o čudesnom ozdravljenju utopljenog trogodišnjeg dječaka, kojeg je majka donijela u kapelu i molila za njegov spas, dodatno je potaknula popularnost Altöttinga kao mjesta hodočašća Majci Božjoj.