svetiste majke bozje trsatske

Izvor: rezerviraj.hr

Crkva Gospe Trsatske

Svetište Majke Božje Trsatske

Misterij svete kućice i povezanost s križarskim ratovima

Prema predaji, na Trsatu je 10. svibnja 1291. godine neočekivano osvanula Nazaretska kućica Svete obitelji, prenesena ovdje iz Nazareta putem anđela. Ostala je na tom mjestu sve do 10. prosinca 1294. godine, kada je prenesena u Loreto, blizu Ancone. Za ovim događajem stoji povijest trgovanja relikvijama iz Svete zemlje, popularne za vrijeme križarskih ratova. Ključne uloge u ovom kontekstu igrali su Istočnojadranski plovidbeni put, red vitezova Templara, papa, napuljski vladari Anžuvinci i hrvatski feudalci Frankapani.

Osnivanje i razvoj najstarijeg hrvatskog marijanskog svetišta

Crkva Gospe Trsatske, najstarije hrvatsko marijansko svetište, izgrađena je na Trsatu u Rijeci. Nikola IV Frankapan započeo je s planiranjem gradnje, a njegov sin, knez Martin Frankapan, dozvolom pape Nikole V., pokrenuo je izgradnju crkve i franjevačkog samostana 1453. godine. Crkva je sagrađena na mjestu gdje se prema legendi nalazila Bogorodičina kućica, a nakon izgradnje u nju su stigli franjevci iz Bosanske vikarije.

Raznolikost umjetničkih stilova u bazilici

Današnja bazilika je mješavina gotičkih, renesansnih, baroknih i bidermajerskih graditeljskih faza. Interijer bazilike je spoj raznih stilova i povijesnih razdoblja. Znamenita su djela različitih umjetnika iz 17. i 18. stoljeća, kao što su oltarne slike sv. Mihovila, sv. Katarine i sv. Nikole.

Čudotvorna slika Gospe Trsatske i bogatstvo samostana

Posebno mjesto u svetištu zauzima čudotvorna slika Majke Božje "Majka milosti", koju je prema predaji naslikao sv. Luka Evanđelist. Slika je postala središnji dio kulta štovanja Djevice Marije na Trsatu.

Knez Martin Frankapan sagradio je i franjevački samostan 1468. godine, gdje se danas nalazi bogata knjižnica, arhiv i riznica s darovima i zadužbinama. Samostan čuva original gotičkog triptiha Gospe.