svetiste gospe od utocista u aljmasu

Izvor: biskupija-sisak.hr

Najznačajnije marijansko svetište u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji

Svetište Gospe od Utočišta u Aljmašu

Svetište Gospe od Utočišta, koje se nalazi u Aljmašu, jest najistaknutije marijansko svetište u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji i čitavoj Slavoniji, udaljeno oko 25 kilometara od Osijeka.

Povijesna pozadina i izgradnja svetišta

Osnivanje svetišta datira iz 1687. godine, kada su isusovci nakon osmanske okupacije započeli duhovnu obnovu oslobođenih područja. U selu Lugu, kojeg su namjeravali pretvoriti u svetište, podignuta je crkva posvećena Blaženoj Djevici Mariji.

Isusovci su 1697. godine u Lugu donijeli Gospin kip, a tijekom Rakoczyjeve bune 1703. godine, naselja su preuzeli kalvini. Isusovci su 1704. godine prenijeli kip u Aljmaš, čime je započeto hodočašće u to svetište.

Do 1846. godine, svetište je pretrpjelo veliki požar koji je uništio crkvu i Gospin kip. Na toj lokaciji počela je izgradnja treće crkve 1847. godine.

Period komunističke vladavine i Domovinski rat

Od 1945. do 1990. godine, hodočašća su bila ometana tijekom vladavine jugokomunističkog režima. Tijekom Domovinskog rata 1991. godine, područje svetišta je okupirano, a crkva opljačkana i srušena.

Obnova svetišta

Nakon mirne reintegracije 1998. godine, protjerano stanovništvo se vratilo, a 1999. godine započele su pripreme za izgradnju nove crkve. Izgradnja je počela 2001. godine s podrškom Ministarstva obnove i graditeljstva, Osječko-baranjske županije, tadašnje Đakovačke i Srijemske biskupije te svetišta Gospe Aljmaške.

Ovo svetište nije samo važno marijansko hodočasničko mjesto, nego je i ključno svjedočanstvo povijesti, otpora, vjere i obnove hrvatskog naroda.