Crkva Uznesenja Blazene Djevice Marije na nebo u Molvama

Izvor: Modzzak

Svetište Majke Božje Molvarske

Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo u Molvama

Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije u Molvama, završena 1862. godine, je nezaobilazna destinacija za mnoge hodočasnike, poznata po svom bogatoj unutrašnjosti, oslikanoj sa 26 fresaka. Zasluge za ovakvu unutrašnjost idu župniku Blažu Tomašiću i zagrebačkom slikaru Antoniniju koji je završio freske 1890. godine.

Arhitektura Crkve

Zapanjujuća građevina crkve je prvi poznati rad Franje Kleina, proslavljenog zagrebačkog graditelja iz 19. stoljeća. Građena u obliku latinskoga križa, crkva se ističe svojom veličinom: 43 metra dužine, 15 metara visine, transept širine 27 metara, i zvonik visine 45 metara. Iako sagrađena u malenom mjestu od 140 kuća, crkva je izvanredan arhitektonski pothvat, s neoromaničkim i neogotičkim elementima.

Svetište i glavni oltar

Svetište je ukrašeno raznim freskama, uključujući slike anđela, apostola, i svetaca. Centralno mjesto zauzima veliki prizor Uznesenja Marijina, postavljen iznad glavnog oltara koji je izrađen u radionici Ferdinanda Stuflessera u južnom Tirolu 1897. godine.

Lađe crkve

Crkva sadrži istočnu i zapadnu lađu, svaka sa svojim oltarima i slikama, uključujući oltar sv. Nikole u istočnoj lađi i oltar sv. Antuna Padovanskog u zapadnoj lađi. Glavna lađa sadrži dodatne oltare i kipove, uključujući oltar Srca Isusova i oltar Gospe Lurdske.

Križni put i kulturni događaji

Križni put je smješten u dvjema poprečnim lađama, a okvire od hrastovog drveta izradio je Mato Balogović. U Svetištu Majke Božje Molvarske svake godine organiziraju se brojni kulturni događaji.