Novosti

Kreće devetnica Maloj Gospi

novosti_Kreće devetnica Maloj Gospi

Devetnica Maloj Gospi, ili Rođenju Blažene Djevice Marije, predstavlja devet dana intenzivne priprave i molitve kako bi se proslavilo rođenje Blažene Djevice Marije, majke Isusa Krista. Tijekom ovih devet dana vjernici se pripremaju duhovno za blagdan Male Gospe, koji se slavi 8. rujna. Glavni fokus devetnice je na Mariji, njezinom životu, ulozi u spasenjskoj povijesti te njezinoj čistoći i poslušnosti Bogu.

Tijekom devetnice vjernici često prakticiraju različite duhovne aktivnosti kao što su molitve, meditacije, čitanje Svetog Pisma i sudjelovanje u svakodnevnim misama. Također, to je vrijeme osobne refleksije, pokore i obraćenja, kako bi vjernici mogli dublje razumjeti Marijinu ulogu u kršćanskoj vjeri te se približiti Bogu putem njezina primjera.

Devetnica je prilika za produbljivanje vlastitog duhovnog života i povezivanje s Marijom kao uzorom vjere i majkom Isusa Krista.

Gdje se u Hrvatskoj slavi devetnica Maloj Gospi?

Slavi se diljem Hrvatske u mnogim crkvama, kapelicama i svetištima posvećenim Blaženoj Djevici Mariji.

Evo nekoliko poznatih mjesta gdje se može slaviti devetnica Maloj Gospi u Hrvatskoj:

Svetište Majke Božje Trsatske, Rijeka: Ovo je jedno od najpoznatijih marijanskih svetišta u Hrvatskoj, posvećeno Majci Božjoj Trsatskoj. Devetnica se ovdje slavi s posebnim svečanostima i molitvama.
Sveta Marija Bistrica: Ovo je jedno od najvažnijih marijanskih svetišta u Hrvatskoj. Tijekom devetnice, vjernici se okupljaju kako bi se molili i sudjelovali u misama posvećenim Maloj Gospi.
Marijansko svetište u Sinju: Sinjsko marijansko svetište također slavi devetnicu Maloj Gospojini sa svakodnevnim molitvama i misama.
Sveta Marija na Krasnu: Ovo je stariji hrvatski marijanski kult s dugom poviješću. Devetnica se slavi s posebnim naglaskom na vjerske obrede.
• Mnoge lokalne crkve i kapelice: Devetnica se često slavi u raznim crkvama i kapelicama diljem Hrvatske. Lokalne crkve obično objavljuju raspored događanja tijekom devetnice, pa je dobro provjeriti najnovije informacije kod svoje lokalne crkve.

Ovisno o vašoj lokaciji, možete se informirati kod najbližeg marijanskog svetišta, župne crkve ili lokalne crkve o rasporedu devetnice Maloj Gospi i kako se možete pridružiti obredima i molitvama.

Izmolite i ovu prigodnu molitvu: Večernja molitva Gospi

Izmolite i ove molitve svecima