Novosti

Božićni citati iz Biblije

novosti_Božićni citati iz Biblije

Ovo su božićni citati iz Biblije koji nas podsjećaju koliko je veliko Kristovo rođenje.

Božićni citati iz Biblije

„I Riječ tijelom postade i nastani se među nama i vidjesmo slavu njegovu – slavu koju ima kao Jedinorođenac od Oca – pun milosti i istine.“ (Ivan 1, 14)

Apostol Ivan, iako je bio premlad da bi prisustvovao Isusovom rođenju, konačno je razumio nakon Isusova uskrsnuća, da je Isus došao s neba, da se privremeno odrekao svoje nebeske slave, da je bio rođen kao čovjek, ali kao jedinstven čovjek: prepun milosrđa i istine. Isus je došao u tijelu, nakon što je Marija začela po Duhu Svetom, a Ivan je vidio Njegovu slavu, kao što ćemo i mi jednoga dana.

„Uđu u kuću, ugledaju dijete s Marijom, majkom njegovom, padnu ničice i poklone mu se. Otvore zatim svoje blago i prinesu mu darove: zlato, tamjan i smirnu.“ (Matej 2, 11)

Mudraci ili magi, koje se ponekad naziva i kraljevima, jer su imali ovlasti nad svojim narodima na Bliskom Istoku, došli su s darovima koji su prikladni za kralja, jer Isus je rođen kako bi bio Kralj, Kralj kraljeva.

Iako su ovi mudraci ili vladari imali veliki autoritet, ipak su se poklonili Isusu. Donijeli su Mu zlato, dar koji priliči za kraljeve, tamjan, jer će Isus biti čovjek od molitve i smirnu, odnosno tekućinu koja se koristila kod ukopa, kao nagovještaj Isusove smrti zbog naših grijeha.

„Jer nam se rodi dijete, sin nam se dade. Vlast počiva na plećima njegovim, ‘čudo od savjetnika’ glasi ime njegovo, ‘Jaki Bog, ‘Otac vječni’, ‘Knez mira’.“ (Izaija 9, 6)

O Isusu je prorokovao prorok Izaija. Primijetimo dvije važne stvari: rođen je sin ili Sin Božji, ne od čovjeka, što znači da Isus nije imao grješnu prirodu. Isto tako, Isus je rođen za nas, kako bi bio naš Spasitelj, ako povjerujemo u Njega. Nakon toga, Isus će biti predan na Kalvariji, nakon čije smrti mi imamo pravo na Njegovu pravednost. (2. Korinćanima 5, 21) Zbog toga je Isus rođen!

„Rođenje Isusa Krista bilo je ovako: Kad je njegova majka Marija bila zaručena s Josipom, nađe se, da je bila začela po Duhu Svetom, još prije nego se sastaše.“ (Matej 1, 18)

Nakon što su se Marija i Josip zaručili, otkrilo se da je Marija već trudna. No to nije bilo dijete začeto od čovjeka, jer je ”dijete bilo od Duha Svetoga.” Po prvi puta u povijesti, Bog je postao čovjekom, Bog i čovjek, Isus Krist.

„Kad se Isus rodio u Betlehemu judejskome u dane Heroda kralja, gle, mudraci se s Istoka pojaviše u Jeruzalemu raspitujući se: “Gdje je taj novorođeni kralj židovski? Vidjesmo gdje izlazi zvijezda njegova pa mu se dođosmo pokloniti.“ (Matej 2, 1-2)

Riječ ”Betlehem” znači ”kuća kruha”. Ondje je rođen Kruh života. Mudraci su nekako znali da je Isus rođen kako bi bio Kralj, što je bio jedini razlog zbog čega su Mu se poklonili u znak štovanja. Slijedili su zvijezdu, sve dok ih nije dovela do mjesta gdje se Isus nalazio. To samo po sebi bilo je čudo, no ne bismo trebali biti iznenađeni time što Bog koristi prirodno i natprirodno kako bi ostvario svoju volju.

„No anđeo joj reče: “Ne boj se, Marijo! Ta našla si milost u Boga. Evo, začet ćeš i roditi sina i nadjenut ćeš mu ime Isus.“ (Luka 1, 30-31)

Kako bismo vi i ja reagirali kada bismo ugledali anđela? Vjerojatno kao i Marija, sa strahom. No anđeo je imao dobre vijesti za Mariju. Ona je zadobila Božju naklonost, što znači da je dolazilo još dobrih vijesti.

Začet će i rodit će sina, a taj Sin neće biti kao drugi sinovi. Njezin će biti Sin, Božji Sin. Anđeo joj je čak i rekao kako će glasiti ime njezinog Sina: Isus, što znači ”Bog spašava”. Bog zaista spašava, ali samo kroz svoga Sina, Isusa Krista. (Djela 4, 12)

„Oni saslušavši kralja, pođoše. I gle, zvijezda kojoj vidješe izlazak iđaše pred njima sve dok ne stiže i zaustavi se povrh mjesta gdje bijaše dijete. Kad ugledaše zvijezdu, obradovaše se radošću veoma velikom.“ (Matej 2, 9-10)

Mnogi su pokušali protumačiti značenje zvijezde koju su pratili mudraci ili magi. No nije se radilo o nekakvom sazviježđu ili ”zvijezdi padalici”. Radilo se o posebnoj zvijezdi koju je poslao Bog, kako bi vodio mudrace do Isusa. Oni su slijedili tu zvijezdu sve dok konačno nisu došli do mjesta gdje se Isus nalazio.

Nakon toga su se radovali onime što su vidjeli. Njihovom dugom putovanju došao je kraj i konačno su postigli svoju misiju: mogli su štovati Onoga koji je rođen kako bi bio Kralj, a sa sobom su donijeli darove koji su prikladni za vladara svijeta.

Možda te zanima: Uskrsni citati iz Biblije

Izmolite i ove molitve svecima

One thought on “Božićni citati iz Biblije

Comments are closed.