Novosti

Tko je bila sveta Ana?

novosti_Tko je bila sveta Ana

Sveta Ana, ili Sveta Ana Samotetna, je prema kršćanskom vjerovanju baka Isusa Krista. U kršćanskoj tradiciji, Ana je majka Marije, Isusove majke. Ana se spominje u apokrifnim tekstovima, poput Protoevanđelja svetog Jakova, ali ne postoji mnogo povijesnih podataka o njoj. U katoličkoj crkvi, 26. srpnja slavi se blagdan Svete Ane, dok je pravoslavna crkva obilježava 25. srpnja.

Zašto se katolici mole svetoj Ani?

Katolici se mole svetoj Ani iz različitih razloga. Sveta Ana, kao majka Blažene Djevice Marije i baka Isusa Krista, smatra se zaštitnicom majki, trudnica, obitelji i djedova i baka. Katolici se mole svetoj Ani tražeći njezin zagovor u svojim potrebama i molitvama.

Molitva svetoj Ani može se koristiti kao izraz zahvalnosti za majčinstvo i obitelj, tražiti njezinu pomoć u začeću, trudnoći ili rađanju djeteta te zaštiti i blagoslov obitelji. Također se moli za sve one koji su suočeni s izazovima ili poteškoćama u obiteljskom životu.

Katolici vjeruju da sveci, uključujući svetu Anu, mogu posredovati između Boga i ljudi te da njihova molitva i zagovor mogu biti od pomoći u duhovnom životu i u ispunjenju molitvenih nakana.

Molitva za svetu Anu

Evo primjera jedne poznate molitve svetoj Ani:

Sveta Ano, majko Marijina, bako Isusova, molimo te da nas zagovaraš kod Boga.
Pomogni nam u našim potrebama i životnim izazovima, posebno u našim obiteljima.
Molimo te za majke, očeve, djecu i unuke, da žive u ljubavi i miru, da budu zaštićeni od zla i tjeskobe.
Molimo te za trudnice i one koji žele imati djecu, da budu blagoslovljeni s plodnošću i zdravim porodima.
Sveta Ano, uzoru svetog obiteljskog života, moli za nas i zagovaraj nas kod Isusa,
da u svim životnim situacijama budemo vjerni Božjoj volji.
Amen.”

Ovo je samo jedan primjer molitve, ali postoje i druge molitve svetoj Ani koje se mogu pronaći u katoličkim molitvenicima ili na mjestima posvećenim svetoj Ani. Važno je napomenuti da molitve nisu obavezne, već su izraz osobne pobožnosti i vjere.

Važno je napomenuti da molitva svetoj Ani ili bilo kojem svecu nije oblik idolopoklonstva, već traženje njihove molitvene podrške i zagovora pred Bogom. Katolici vjeruju u jednog Boga i mole se jedino Bogu, ali se također okreću svecima za molitvenu potporu i zagovor.

Možda te zanima i: Molitva Svetoj Stošiji

Izmolite i ove molitve svecima