Novosti

Zašto katolici slave imendane?

novosti_Zašto katolici slave imendane

Katolici obično ne slave “imendane” na isti način kao što se slavi rođendan ili obljetnica. Umjesto toga, katolici obilježavaju blagdane svetaca koji su imenjaci ili zaštitnici određenih imena.

Katolici vjeruju da su sveci preminuli kršćani koji su postigli svetost i koji su se ujedinili s Bogom u nebeskom životu. Sveti su prepoznati kao uzori kršćanskog života i vjeruje se da su bliski Bogu te da mogu zagovarati za nas pred Njim.

Kada je netko katolik, obično je dobiveno ime po nekom svecu ili svetici. Stoga, na dan svetaca koji dijele isto ime, katolici često odlaze na misu posvećenu tom svecu ili svetici. Tijekom mise, katolici se mole za zagovor svetaca i zahvaljuju Bogu za primjer svetosti koji su pokazali.

Ovisno o običajima i tradicijama određenog područja, katolici mogu slaviti imendane u obiteljskom krugu, okupljati se s rodbinom i prijateljima te može biti organiziran obrok ili slavlje u čast svetca ili svetice čije je ime slavljenika. To može uključivati rezanje kolača, darivanje poklona ili izražavanje čestitki.

Važno je napomenuti da slavlje imendana nije obavezno u katoličkoj vjeri, već je to više kulturna ili obiteljska tradicija koja se može razlikovati ovisno o regiji i običajima.

Ima li svaka osoba svoj imendan?

Da, svaka osoba koja nosi kršćansko ime ima svoj imendan. Imendan se slavi na dan svetaca koji dijele isto ime s osobom. Na primjer, ako je netko kršten s imenom Ivan, njegov imendan će biti na dan kada se slavi sveti Ivan.

Katolička Crkva ima kalendar svetaca koji označava dane kada se pojedini sveci ili svetice obilježavaju. Imendani se temelje na tim datumima. Međutim, važno je napomenuti da neke osobe mogu imati isto ime kao svetac ili svetica, ali nemaju određeni datum koji se slavi kao njihov imendan.

Slavlje imendana može varirati ovisno o kulturi, obiteljskim tradicijama i osobnim preferencijama. Neki ljudi preferiraju skromno slavlje u obiteljskom krugu, dok drugi organiziraju veće proslave s prijateljima i obitelji.

Važno je razumjeti da slavlje imendana nije dio samih religijskih obreda katoličke vjere, već je kulturna praksa koja se može provoditi uz duhovne aspekte i zahvalnost za svetca ili sveticu čije je ime nositelj imena.

Kako mogu saznati svoj imendan?

Ako želite saznati koji je vaš imendan i koji svetac ili svetica dijeli isto ime s vama, možete koristiti nekoliko resursa:

1. Kalendar svetaca: Mnoge katoličke crkve objavljuju kalendare svetaca koji označavaju datume kada se koji svetac ili svetica slavi. Možete potražiti kalendar svetaca za svoju regiju ili Crkvu kako biste saznali koji je dan posvećen svetom ili svetici s vašim imenom.
2. Online tražilice: Postoje mnoge online tražilice koje vam omogućuju da unesete svoje ime i saznate koji svetac dijeli isto ime s vama i kada se taj svetac slavi. Jednostavno upišite “kalendar svetaca” ili “ime svetca za ime [vaše ime]” u pretraživač kako biste pronašli relevantne informacije.
3. Svetišta i crkve: Lokalne crkve i svetišta mogu vam pružiti informacije o svecima i sveticama koji se slave na određeni datum i imaju isto ime kao vi. Možete se obratiti crkvenom osoblju ili pretražiti crkvene web stranice.
4. Katolički duhovni vodiči: Knjige ili web stranice koje se bave katoličkom duhovnošću često sadrže popise svetaca i njihove dane slave. Proučavanjem tih vodiča možete saznati koji svetac ili svetica dijeli vaše ime.
5. Pitajte svećenika ili duhovnika: Ako ste član katoličke zajednice, možete se obratiti svojem svećeniku ili duhovniku kako biste saznali više o svetcu ili svetici koji dijeli vaše ime i kada se taj svetac slavi.
Ne zaboravite da su imendani kulturna i religijska tradicija, ali nisu obavezni. Ako želite, možete odabrati slaviti svoj imendan na taj način, no to nije dio osnovne vjerske prakse katoličke vjere.

U zaključku

Iako svaka kultura, izmišljena ili ne, može imati različite tradicije vezane uz imendane, svi imaju jednu zajedničku stvar: svrhu.

Imena su više od etikete; naša nas imena pomažu definirati, pomažu u izgradnji i održavanju odnosa i dio su kontinuiteta društvene i kulturne povijesti. Oni su dio naše jedinstvenosti i individualnosti i uvijek ih vrijedi slaviti.

Dakle, bilo da se odazivate na Matej ili Josip, Marta ili Lucija ili bilo koje drugo ime, imate dva dana u godini koja su posebna samo vama: vaš rođendan i vaš imendan.

Možda vas zanima i: Zašto katolici slave Božić?

Izmolite i ove molitve svecima