Novosti

Što je to bračno savjetovanje?

novosti_Što je to bračno savjetovanje

Bračno savjetovanje je oblik terapije ili savjetovanja usmjeren prema parovima koji su u braku ili dugoročnoj partnerskoj vezi. Ova vrsta savjetovanja pruža parovima podršku u rješavanju problema, poboljšavanju komunikacije, jačanju veze i postizanju sretnijeg i zadovoljnijeg braka.

Kada je potrebno ići na bračno savjetovanje?

Postoji nekoliko situacija u kojima je preporučljivo razmotriti odlazak na bračno savjetovanje:

1. Problemi u komunikaciji: Ako partneri imaju poteškoća u izražavanju svojih potreba, osjećaja ili misli, bračno savjetovanje može pomoći u razvijanju zdravije i efikasnije komunikacije.
2. Neki oblik krize u vezi: Krize kao što su preljub, gubitak djeteta, ozbiljne financijske teškoće ili druge traumatične situacije mogu ozbiljno utjecati na bračni odnos. Savjetovanje može pomoći paru da se suoči s tim izazovima i zajedno pronađe put naprijed.
3. Ponavljajući problemi: Ako se isti problemi stalno pojavljuju u vezi i ne uspijevate ih sami riješiti, stručni savjetnik može pružiti novu perspektivu i strategije za rješavanje tih problema.
4. Gubitak intimnosti: Ako je vaša intimnost i seksualni život postao problematičan, bračno savjetovanje može pomoći u razumijevanju uzroka i pronalaženju načina za poboljšanje tog aspekta vašeg odnosa.
5. Odluka o razvodu: Ako ste u situaciji razmišljanja o razvodu, bračno savjetovanje može vam pomoći da procijenite svoje mogućnosti, razumijete dublje uzroke problema i donesete informirane odluke o budućnosti vašeg odnosa.

Važno je napomenuti da bračno savjetovanje nije nužno znak neuspjeha ili posljednji korak prije razvoda. To je alat koji parovi mogu koristiti kako bi poboljšali svoj odnos, ojačali vezu i radili na dugoročnom zadovoljstvu u braku.

Zašto se neki parovi boje bračnog savjetovanja?

Postoji nekoliko razloga zbog kojih se neki parovi boje bračnog savjetovanja:

• Stigma i osjećaj sramote: Parovi se mogu osjećati stigmatizirano ili sramiti zbog odlaska na terapiju jer se smatra da je to znak slabosti ili neuspjeha. Može postojati strah od osude okoline ili straha da će se saznati da imaju problema u braku.
• Strah od suočavanja s problemima: Parovi se ponekad boje otvoreno razgovarati o svojim problemima. Mogu se plašiti da će se rasprava pogoršati ili da će otkrivanje određenih problema dovesti do prekida veze.
• Nedostatak vjere u učinkovitost savjetovanja: Neki parovi mogu sumnjati u učinkovitost bračnog savjetovanja i skeptični su da će im terapija zaista pomoći. To može biti rezultat prethodnih loših iskustava s terapeutima ili nedostatka informacija o tome kako terapija može biti korisna.
• Nedostatak volje za promjenom: Parovi koji su zaglavljeni u svojem obrascu ponašanja i nisu spremni na promjenu mogu izbjegavati terapiju. Ponekad je lakše ostati u poznatom, čak i ako je disfunkcionalno, nego se suočiti s vlastitim ponašanjem i preuzeti odgovornost za promjenu.
• Financijski ili vremenski izazovi: Terapija može biti financijski ili vremenski zahtjevna. Parovi se mogu bojati troškova terapije ili imati teškoće u pronalaženju vremena za redovite terapijske sesije.

Važno je da parovi razumiju da bračno savjetovanje može biti vrijedan alat za poboljšanje njihovog odnosa. Ako se osjećaju nesigurno ili imaju određene strahove, korisno je otvoreno razgovarati o tim osjećajima i zajedno razmotriti mogućnosti. Terapeut može pružiti podršku, razumijevanje i nove perspektive kako bi pomogao paru da prevlada te strahove i krene prema zdravijem i zadovoljnijem odnosu.

Što kada jedan od partnera na želi pristupiti bračnom savjetovanju?

Kada jedan od partnera ne želi pristupiti bračnom savjetovanju, situacija može biti izazovna. Evo nekoliko koraka koje možete poduzeti u takvoj situaciji:

• Komunikacija: Razgovarajte otvoreno i iskreno s partnerom o svojoj želji za bračnim savjetovanjem. Objasnite svoje motive i iznesite svoje osjećaje. Pokušajte stvoriti siguran i podržavajući prostor za dijalog.
• Slušanje: Važno je aktivno slušati i razumjeti partnerove razloge za ne sudjelovanje u savjetovanju. Pokušajte shvatiti njihove strahove, zabrinutosti ili nesigurnosti. Empatično slušanje može pomoći u stvaranju otvorenijeg dijaloga.
• Poštivanje granica: Ako partner jasno izrazi svoju odluku da ne želi pristupiti bračnom savjetovanju, važno je poštovati tu granicu. Terapija zahtijeva dobrovoljno sudjelovanje oba partnera kako bi bila najučinkovitija. Prisila ili nagovaranje mogu pogoršati situaciju.
• Individualna terapija: Ako se suočavate s izazovima u braku, ali vaš partner nije zainteresiran za bračno savjetovanje, razmislite o individualnoj terapiji za sebe. Terapeut vam može pružiti podršku, alate i perspektive kako biste se nosili s teškoćama i napredovali u vlastitom rastu.
• Edukacija i resursi: Podijelite sa partnerom informacije o bračnom savjetovanju, njegovoj korisnosti i različitim pristupima. Možete mu predložiti da samostalno istražuje resurse, knjige ili online programe koji bi mogli biti korisni za održavanje i poboljšanje odnosa.
• Modeliranje promjene: Fokusirajte se na vlastiti rast i promjenu. Radite na sebi, razvijajte zdrave obrasce komunikacije i ponašanja te pokažite partneru svoju predanost izgradnji zdravog odnosa. Ponekad, promjena u jednom partneru može pokrenuti promjene i kod drugog partnera.

Važno je imati na umu da promjena u odnosu zahtijeva suradnju oba partnera. Ako partner i dalje odbija sudjelovanje u bračnom savjetovanju, možete razmotriti daljnje opcije i resurse, poput obiteljskog prava, mentora ili podrške od strane prijatelja i obitelji. U krajnjem slučaju, važno je biti otvoren za razmatranje opcija koje najbolje odgovaraju vašim potrebama i dobrobiti.

Možda vas zanima i: Misna Čitanja

Izmolite i ove molitve svecima