Novosti

Znate li što su misna čitanja?

misna čitanja

Misna čitanja su dijelovi Biblije koji se čitaju tijekom liturgijskih slavlja u katoličkoj Crkvi, posebno tijekom mise. Obično se sastoje od odlomaka iz Starog zavjeta (prva čitanja) i Novog zavjeta (druga čitanja), zajedno s Evanđeljem koje se čita prije propovijedi.

Prva čitanja najčešće dolaze iz Knjige Postanka, Knjige Izlaska, Knjige Samuelove, Knjige Kraljeva, Knjige proroka i drugih dijelova Starog zavjeta. Druga čitanja su obično iz pisama apostola u Novom zavjetu, poput Poslanica svetog Pavla, Poslanica svetog Petra i drugih. Evanđelja su izvodi iz jednog od četiriju Evanđelja: Matej, Marko, Luka i Ivan.

Kada se čitaju misna čitanja tijekom mise?

Prvo čitanje obično slijedi nakon otvaranja mise, nakon čega slijedi odgovor psalmom ili crkvenom pjesmom. Nakon toga slijedi drugo čitanje, koje se često povezuje s temom ili porukom prvog čitanja. Nakon drugog čitanja, slijedi Evanđelje, koje ima posebno mjesto u liturgiji. Prije čitanja Evanđelja, svećenik obično izgovara blagoslov, a zatim se čita odabrani odlomak iz jednog od četiriju Evanđelja.

Misna čitanja odabiru se prema liturgijskom kalendaru, koji ima određene čitanja za svaki dan tijekom crkvene liturgijske godine. Ova čitanja imaju tematsku povezanost s liturgijskim vremenom ili blagdanima koji se slave tog dana.

Misna čitanja imaju važnu ulogu u liturgiji jer se smatraju Božjom riječju koja se prenosi vjernicima. Kroz čitanje Biblije tijekom mise, vjernici imaju priliku čuti i razumjeti poruku koju Bog želi prenijeti te primijeniti je u svom životu.

Koja su najbitnija misna čitanja?

  • Čitanje iz Knjige Postanka 1, 26-31a: Ovo je čitanje koje opisuje stvaranje čovjeka na Božju sliku i priliku. Naglašava dostojanstvo ljudske osobe i njezinu ulogu u stvaranju.
  • Čitanje iz Evanđelja po Mateju 5, 1-12a: Poznato kao Blaženstva, ovo je čitanje koje sadrži Isusove poznate riječi o blaženstvima. Ona naglašava duhovne vrijednosti i vrline koje Bog blagoslivlja.
  • Čitanje iz Poslanice svetog Pavla Rimljanima 8, 31b-35.37-39: Ovo je čitanje koje govori o Božjoj ljubavi prema nama te o sigurnosti i nepobjedivosti u Kristu. Naglašava snagu Božje ljubavi i njegovu prisutnost u našim životima.
  • Čitanje iz Evanđelja po Ivanu 6, 51-58: Ovo je čitanje koje sadrži Isusove riječi o euharistiji, tijelu i krvi koje će dati za život svijeta. Naglašava važnost euharistije u katoličkoj vjeri.
  • Čitanje iz Evanđelja po Mateju 28, 16-20: Poznato kao Isusovo veliko poslanje ili “Misijska zapovijed”, ovo čitanje sadrži Isusove riječi svojim učenicima da idu i učine sve narode njegovim učenicima. Naglašava važnost širenja vjere i naviještanja evanđelja.

Misna čitanja imaju važnu ulogu u liturgiji jer vjernicima omogućuju slušanje i razumijevanje Božje riječi te primjenu njezinih poruka u svom životu.

Kompletnu listu novosti pronađi ovdje: Novosti

Izmolite i ove molitve svecima

One thought on “Znate li što su misna čitanja?

Comments are closed.