Novosti

Post i nemrs

novosti_Post i nemrs

Post i nemrs su pojmovi koji se odnose na prakse prehrane koje imaju religijsko ili duhovno značenje.

Post je vjerska praksa u kojoj osoba odriče određenu hranu ili se suzdržava od obroka u određenom razdoblju ili u određene dane. Post može biti povezan s različitim religijama i običajima te može imati različite svrhe kao što su duhovno čišćenje, pokora, poklonstvo ili molitva. Primjeri posta uključuju katolički post u vrijeme korizme ili ramazanski post u islamu.

Nemrs je također oblik prehrambene prakse, ali se odnosi na suzdržavanje od jedenja mesa ili drugih životinjskih proizvoda. Ova praksa obično ima duhovnu ili etičku osnovu. Nemrs se često prakticira u religijama kao što su kršćanstvo (posebno u vrijeme korizme i petkom), hinduizam, budizam i drugi oblici duhovnosti. Ljudi koji prakticiraju nemrs obično se prehranjuju vegetarijanskom ili veganskom hranom.

Važno je napomenuti da post i nemrs mogu imati različite varijacije i specifičnosti ovisno o religijskim uvjerenjima ili tradicijama pojedinih zajednica.

Koja je razlika između posta i nemrsa?

Razlika između posta i nemrsa leži u samoj prirodi suzdržavanja od hrane.

Post se odnosi na suzdržavanje od hrane ili određenih vrsta hrane u određenom razdoblju ili na određene dane iz religijskih ili duhovnih razloga. Post može uključivati suzdržavanje od hrane u potpunosti ili određenih namirnica poput mesa, mliječnih proizvoda ili alkohola. Cilj posta može biti duhovno čišćenje, pokora, ispitivanje volje ili molitva. Primjeri posta uključuju katolički post u vrijeme korizme, ramazanski post u islamu ili postovi u hinduizmu ili budizmu.

Nemrs, s druge strane, se odnosi na suzdržavanje od konzumacije mesa ili drugih životinjskih proizvoda kao dio prehrambenog izbora. Nemrs može biti motiviran etičkim razlozima (briga za dobrobit životinja, očuvanje okoliša), zdravstvenim razlozima (vegetarijanstvo) ili religijskim uvjerenjima. Osoba koja prakticira nemrs obično se prehranjuje vegetarijanskom ili veganskom hranom, isključujući meso, ribu, perad, jaja, mliječne proizvode i ostale životinjske proizvode.

Dakle, glavna razlika je u tome što post implicira suzdržavanje od hrane u cjelini ili određenih namirnica u određenom razdoblju ili danima iz religijskih ili duhovnih razloga, dok nemrs označava suzdržavanje od konzumacije mesa ili drugih životinjskih proizvoda kao prehrambeni izbor iz etičkih, zdravstvenih ili religijskih razloga.

Zašto katolici prakticiraju post i nemrs?

Katolici prakticiraju post i nemrs iz vjerskih razloga, s ciljem duhovnog rasta, pokore i pripreme za važne blagdane.

Post je važan dio katoličke tradicije i prakticira se tijekom vremena korizme. Korizma je razdoblje od četrdeset dana prije Uskrsa, koje simbolizira Isusovo razdoblje posta u pustinji. Tijekom korizme, katolici se potiču na pokoru, molitvu, milostinju i suzdržavanje od određene hrane. Katolici su obvezni postiti na Pepelnicu (prvi dan korizme) i Veliki petak (dan Isusove muke i smrti), pri čemu se ograničava na jedan puni obrok i dva manja obroka koji zajedno ne premašuju puni obrok.

Nemrs se prakticira svakog petka tijekom cijele godine, ne samo tijekom korizme. Petak je dan kad se katolici prisjećaju Isusove muke i smrti na križu, pa su pozvani na suzdržavanje od mesa. Nemrs se prakticirao kao znak pokore i duhovne predanosti te kao način identifikacije s Isusovom žrtvom.

Katolici prakticiraju post i nemrs kako bi produbili svoju vjeru, ojačali duhovni život, razvili samodisciplinu, suzdržavanje i solidarnost s potrebitima. Ove prakse imaju za cilj pripremu za važne blagdane poput Uskrsa i Božića, te omogućuju vjernicima da se usredotoče na molitvu, obraćenje i duhovno rastuće iskustvo.

Možda te zanima i: Uskrsni citati iz Biblije

Izmolite i ove molitve svecima