svetiste majke bozje lucicke

Izvor: tz-opcinanijemci.hr

Crkva Svetog Luke - Lučica

Svetište Majke Božje Lučičke

Crkva sv. Luke: Povijesni biser usred prirode

Na svega 3 km zapadno od sela Lipovac, u čarobnom okruženju prirode, smjestila se Crkva sv. Luke, poznatija kao Gospe Lučičke. Prirodni rukavac rijeke Spačve, po imenu Luka, štiti ovaj povijesni dragulj duž 2 km, kreirajući gotovo savršen okoliš za crkvu i njezin okoliš. Tradicija sugerira da su vlastite ruke graditelja crkve oblikovale rukavac, povezujući ga s Spačvom kao obranu od potencijalnih opasnosti i napada.

Naziv i povijest Crkve sv. Luke

Crkva sv. Luke je prema jednoj teoriji dobila ime prema svetom Luki, koji je, nakon što je naslikao Bogorodicu, bio očaran njenom ljepotom. Njen točan datum nastanka još uvijek nije potvrđen, kao ni da li je izgrađena na prethodnim temeljima. Vidljivi tragovi ukazuju na gotički stil, sugerirajući da je crkva izgrađena krajem 13. ili početkom 14. stoljeća, iako postoji nesklad s vremenom proizvodnje nekih građevinskih materijala.

Veza s križarskim ratovima

Istraživanja župnika Meštrovića iz 19. stoljeća sugeriraju da bi crkva mogla postojati od vremena križarskih ratova, smještajući početak gradnje između 11. i 12. stoljeća. Uz crkvu je postojao templarski samostan, što potvrđuje križ - simbol templarskog reda. Sama crkva je jednobrodna gotička građevina s poligonalnom apsidom i karakterističnim drvenim zvonikom. Kroz povijest, mjesto je pretrpjelo brojne promjene, uključujući srušeni franjevački samostan i obnove u 19. stoljeću.

Crkva kroz suvremenu povijest

Za vrijeme Domovinskog rata, crkva se našla na liniji bojišta, pretrpjela izravan pogodak i ostala u lošem stanju. Krov i zvonik crkve bili su značajno oštećeni, a unutrašnjost je bila uništena.

Obnova i sadašnje stanje

Kao kulturni spomenik najviše kategorije, crkva je postala predmetom obnove i restauracije od strane Ministarstva kulture 2000. godine. Danas, za blagdan Male Gospe, Crkva sv. Luke privlači hodočasnike iz cijelog Srijema i Slavonije, postavši živahno središte kulture i umjetnosti.