crkva uznesenja blazene djevice marije u sirokom brijegu
Franjevački samostan i crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije u Širokom Brijegu

Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije

Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije je rimokatolička crkva smještena u Širokom Brijegu.

Povijest i izgradnja crkve

Prvotna crkva izgrađena je 1846. godine, a njeni temelji dimenzija 20x10 metara. Godine 1871. podignut je zvonik. Novi planovi crkve napravljeni su 1863. godine, zamišljena kao trobrodna bazilika u talijanskom baroku, ali nisu ostvareni zbog nedostatka sredstava i majstora.

Stara crkva srušena je 1905. godine, a iste godine započela je izgradnja nove crkve u kasnoromaničkom stilu. Krov je podignut 1911., sjeverni zvonik 1927., a svodovi srednje lađe prema nacrtima Stjepana Podhorskoga izvedeni su 1938. godine.

Dimenzije i unutrašnjost crkve

Crkva je duga 50 m, široka 26 m, a visina zvonika iznosi 32 m. Glavna lađa odijeljena je od bočnih kamenim stupovima romaničkog izgleda. Oltar je ukrašen motivima sa stećaka, a svetohranište je izgrađeno od hercegovačkog granita. Oltar, svetohranište i propovjedaonica djelo su kipara Ante Starčevića. Kip Gospe potječe iz sredine 19. stoljeća, a vitraji su izrađeni 1912. godine.

Značajne grobnice i spomenici

U crkvi se nalaze grobovi poznatih franjevaca: fra Didaka Buntića i Rafe Barišića. Također, tu je i grobnica s posmrtnim ostacima franjevačkih mučenika pobijenih 1945. godine.

Utjecaj crkve na lokalnu kulturu

Stilizirani prikaz crkve prisutan je na grbu općine, kao i na grbovima sportskih društava i kulturno-umjetničkih organizacija.