Crkva sv. Marije Snjezne u Belcu

Izvor: hu-benedikt.hr

Župna crkva sv. Marije Snježne

Crkva sv. Marije Snježne u Belcu

Župna crkva sv. Marije Snježne u Belcu ističe se kao značajan barokni spomenik u sjevernoj Hrvatskoj. Smještena u idiličnom selu Belec, dio Zlatarskog područja u Krapinsko-zagorskoj županiji, ovaj veličanstveni rimokatolički objekt prepoznat je kao zaštićeno kulturno dobro.

Rana Povijest i Gradnja

Osnove crkve Sv. Marije Snježne datiraju još iz 1676. godine, kada je prvi put spomenuta kao kapela u Kostanjevcu. Elizabeta pl. Keglević-Erdody inicirala je izgradnju ove zavjetne kapele 1674. godine, koja je prvotno sagrađena u gotičkom stilu s nepravilnim svetištem. Tokom narednih stoljeća, kapela je dograđivana i proširivana, konačno dobivši svoj današnji barokni izgled 1739. godine, uz doprinos plemića Adama Najšića i njegove supruge Cecilije Kristine Matačić.

Unutrašnjost i dekoracija

Unutrašnjost crkve je pravo blago barokne umjetnosti. Freske na zidovima i pozlaćeni drveni inventar stvaraju bogat ambijent. Pored glavnog oltara Sv. Marije Snježne, postoje i četiri sporedna oltara posvećena Sv. Barbari, Sv. Josipu, Sv. Stjepanu prvomučeniku i Sv. Krunici. Različiti majstori radili su na ovim oltarima između 1739. i 1743. godine, uključujući uglednog štajerskog kipara Josefa Schokotniga iz Graza. Bogatstvo belečkih fresaka, koje su naslikane od 1740. do 1742. godine pod vodstvom Ivana Rangera, dominiraju svodovima crkvenog broda, kapela i apside.

Kulturni značaj i obnova

Ova barokna crkva u Belcu je tema dokumentarnog filma "Barok u Hrvatskoj" snimljenog 1942. godine, koji je nagrađen na Bienalu u Veneciji. Obnova ovog kulturnog blaga posljednji put je obavljena od 1994. do 2005. godine, čuvajući njen povijesni značaj za buduće generacije.

Orgulje

Posebnost crkve predstavljaju orgulje koje je izradio Joseph Smolle 1863. godine, dodatno obogaćujući njen sakralni ugođaj.