svetiste majke bozje u guadalupeu

Izvor: hr.traasgpu.com

Gospa od Guadalupe

Svetište Majke Božje u Guadalupeu

Gospa od Guadalupe, poznata u španjolskom jeziku kao ``Nuestra Señora de Guadalupe``, predstavlja poseban oblik marijanskog štovanja koji vuče korijene iz Meksika. Lokalni stanovnici je često nazivaju ``Virgen Morena`` (Tamnoputa Djevica). U jeziku Nahuatl, Guadalupe ili ``Cuatlaxupeh`` simbolizira ``Ona koja satire glavu zmiji``. Slavlje ove posebne Djevice Marije odvija se svakog 12. prosinca.

Povijest Ukazanja

Tradicija seže do 1531. godine, kada se Gospa od Guadalupe navodno ukazala Ivanu Diegu, poznatom i kao Cuauhtlatoatzin (Orao koji govori), na Tepeyac brdu sjeverno od Mexico Cityja. Gospa je tražila izgradnju crkve u njenom imenu na toj lokaciji. Ukazanja su se dogodila četiri puta, a svaki put se obratila Diegu na njegovom jeziku, nahuatlu.

Čuda i poruke

Ukazanje Gospe bilo je ispunjeno iznenađujućim čudesima i dubokim porukama. Gospa se obratila Diegu riječima koje su zabilježene u izvoru Nican mopohua, nudeći milosrđe, pomoć i zaštitu svima koji vjeruju u nju. Diego je ova ukazanja izvijestio biskupu Juanu de Zumarragi, koji je tražio dokaz njihove istinitosti. Gospa je obećala dati znak koji će uvjeriti biskupa u njenu prisutnost, a taj znak bila je prekrasna kastiljanska ruža koju je Diego pronašao na brdašcu..

Slika na Tilmi

Iznenađujući događaj odvija se kada Diego donosi ruže biskupu u svojoj tilmi, vrsti ogrtača, kada se na njoj čudesno pojavi slika Gospe. Ta slika, neobjašnjivo očuvana na platnu koje bi prirodnim putem propalo nakon 20-30 godina, ostaje neobjašnjena i danas, što pridonosi dubokom poštovanju prema Gospi od Guadalupe. Utjecaj i Štovanje
Ukazanja Gospe od Guadalupe imala su dramatičan utjecaj, pretvorivši milijune Meksikanaca u katolike. Svetište koje je postavljeno u njenu čast jedno je od najposjećenijih katoličkih svetišta na svijetu. Papa Ivan Pavao II. proglasio je Ivana Diega svetim 2002. godine.