svetiste majke bozje goricke

Izvor: info-krk.com

Krčka biskupija

Svetište Majke Božje Goričke

Svetište Majke Božje Goričke, utemeljeno u 11. stoljeću, jedno je od najstarijih marijanskih svetišta u Hrvatskoj. Smješteno je u Jurandvoru, a ime je dobilo po predjelu ``Goričice``. Prema predaji, djeca su tri puta na čudesan način pronašla kip Majke Božje na brijegu gdje se svetište danas nalazi. Ovo područje, poznato kao ``Grad``, nastanjeno je još od vremena ilirskog plemena Japoda.

Bratovština Majke Božje Goričke

U blizini crkve stajala je kuća Bratovštine Majke Božje Goričke. Ova bratovština ima najstariji sačuvani statut pisan glagoljicom u Hrvatskoj, datiran u 1425. godinu. Imala je stotinu članova 1603. godine, uključujući benediktince iz obližnje Opatije sv. Lucije i neke članove obitelji krčkih knezova Frankopana.

Kip Majke Božje Goričke

Centralna točka svetišta je barokni kip Majke Božje Goričke iz 16. stoljeća, djelo nepoznatog autora. Kip je obnovljen 1877. godine od strane A. Kušlana.

Svetište kao središnji duhovni prostor

Prema svjedočanstvu biskupa Davida iz 1590. godine, ovo je glavno svetište na otoku Krku. Mjesečno se održavaju mise svake nedjelje i blagdana, a procesije hodočasnika održavaju se petnaest puta godišnje.

Dostupnost i hodočašće

Danas do Svetišta vodi uska asfaltirana cesta, ali do nedavno su se koristile zavjetne stube, izgrađene između 1877. i 1891. godine. Duž njih su postavljene postaje križnog puta od salivene bronze, blagoslovljene 2003. godine.

Papa Leon XIII. omogućio je 1896. godine potpuni oprost hodočasnicima na blagdane Velike i Male Gospe, Pedesetnice i Duhovskog ponedjeljka.

Liturgijska slavlja u svetištu

Svete mise se održavaju na svaki Marijin blagdan, posebno na Veliku i Malu Gospu i Pedesetnicu. Također, mise se slave svake nedjelje Marijinih mjeseci svibnja i listopada, a tijekom korizmenih nedjelja moli se križni put uz Euharistiju.