Svetište Gospe od suza u Pleternici

Izvor: svetijosip.com

Izvor Nade i Ljekovitosti

Svetište Gospe od suza u Pleternici

U župi sv. Nikole, 1955. godine, vlč. Ljudevit Petrak započeo je devetnicu Gospi od Suza, uspomenu na događaj iz Siracuse na Siciliji, kada je gipsani reljef Bezgrješnog Srca Marijina proplakao ljudskim suzama. Ovo je događaj prošao znanstvenu provjeru i potvrđeno je da su suze bile ljudske. Ovo čudo rezultiralo je mnoštvom neobjašnjivih ozdravljenja i obraćenja, čime je svetište Gospe od Suza postalo poznato diljem kršćanskog svijeta.

Devetnica Gospi od Suza i Pleternička Župa

U to vrijeme, Pleternica je bila u teškoj situaciji, s komunistima koji su sprječavali obnovu crkve. Kako bi se suočio s ovim problemima, vlč. Petrak se okrenuo Gospi od Suza, uvodeći pobožnost devetnica u njezinu čast. Pobožnost je započela 1955. godine na temeljima razrušene crkve, a svake godine broj vjernika se povećavao.

Marijansko svetište Pleternica

Svetište Gospe od Suza u Pleternici postalo je mjesto molitve, navještanja Božje riječi i slavljenja svetih otajstava, privlačeći hodočasnike koji su tražili duhovno i tjelesno ozdravljenje. S godinama, župnik Petrak i njegov nasljednik, vlč. Antun Ćorković, njegovali su ovu pobožnost s ljubavlju i predanošću.

Nova Era Svetišta

Nakon osnivanja Požeške biskupije 1997. godine, svetište Gospe od Suza dobilo je novo značenje. Pleternica je 2005. godine proglašena biskupijskim svetištem, privlačeći tisuće hodočasnika iz susjednih biskupija. Posebno važno slavlje održano je 2003. godine, kada je euharistijsko slavlje predvodio Apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj, msgr. Gulio Einaudi.

Pedeseta Obljetnica Pobožnosti

Tijekom proslave pedesete obljetnice pobožnosti Gospe od Suza u Pleternici 2005. godine, dogodili su se brojni važni događaji, uključujući svečano euharistijsko slavlje, otvaranje izložbe povijesti svetišta,...