svetiste-gospe-od-kondzila
Bosna i Hercegovina

Blažena Djevica Marija u Komušini: Gospa Kondžilska i Gospa Komušanska

Blažena Djevica Marija, poštovana u župi Komušina, poznata je pod različitim imenima: blažena Gospa, Majka Božja, nebeska Majka, Bogorodica, Majka Crkve, sveta Marija, gospa Marija i druge. Posebno se ističu imena Gospa Kondžilska i Gospa Komušanska.

Gospa Kondžilska: čudotvorna slika i zavjet
Prema predaji, brdo Kondžilo, gdje se prvi put ``objavila`` čudotvorna slika Gospe Kondžilske, povezano je s ovim imenom. Kondžilo je središnje mjesto proslave Velike Gospe, patrona župe Komušine, gdje deseci tisuća hodočasnika prate Gospinu sliku u procesiji na Kondžilo, ispunjavajući zavjet danih stoljećima ranije. Također se spominje ime ``Majka Božja Kondžilska``, dok je ``Gospa od Kondžila`` više plod pjesničke slobode nego gramatički ispravno.

Gospa Komušanska: naša Majka Božja

S druge strane, Komušanci i žitelji komušanskog kraja često nazivaju Gospu Kondžilsku "Gospom Komušanskom", "Majkom Božjom Komušankom" ili komušanskom Gospom. Imena Gospa Kondžilska i Gospa Komušanska odnose se na istu Majku Božju čija se slika čuva u Komušini, a upotrebljavaju se ravnopravno, ovisno o vjernicima. Ime "Gospa Komušanska" češće koriste Komušanci, dok je "Gospa Kondžilska" prepoznatljivija u ostatku hrvatskog katoličkog življa u BiH i Hrvatskoj.

Svetište i župa Komušina: dvojstvo imena

Službeni naziv marijanskog svetišta je Gospino svetište Vrhbosnske nadbiskupije Komušina-Kondžilo, što također odražava dualitet imena. Župa je u narodu poznata kao "župa Komušina", ali puno ime župe je "župa Uznesenja Blažene Djevice Marije-Komušina", preuzeto od stare župe koja se prostirala na području sela Slatine, Donje Komušine, Gornje Komušine, Gaša i Njiva.