svetiste-gospe-od-andjela
Svetište Gospe od Anđela

Župa Gospe od Anđela u Tramošnici

Župa Gospe od Anđela smjestila se u sjeveroistočnom dijelu Bosanske Posavine, istočno od Modriče i sjeverno od Gradačca. Iako udaljena od glavnih prometnica, ova vjernička zajednica ima bogatu povijest.

Pripadnost i podjela župe

Župa pripada Doborskom dekanatu i Vrhbosanskoj nadbiskupiji, ali je podijeljena na dva dijela Daytonskim sporazumom. Veći dio nalazi se u općini Pelagićevo u Republici Srpskoj, dok manji dio pripada Federaciji BiH i Gradačačkoj Općini. Ta podjela uzrokuje većinu problema s kojima se župa suočava danas, uključujući obnovu crkve i pastoralnih objekata, te povratak protjeranih Hrvata.

Povijest župe i njezinih crkava

Tramošnica se prvi put spominje 1548. u osmanlijskim tefterima, a u crkvenim knjigama stotinjak godina kasnije. Župa je nestala nakon turskog poraza u Bečkom ratu 1683., ali se obnovila 1743. godine. Postala je kapelanija 1784. i župa 1802. godine. Tijekom vremena, od nje su se odvajale nove župe: Garevac, Turić, Srednja Slatina i Donja Tramošnica. Prva zidana crkva izgrađena je prije 1870., a 1888. zamijenjena je drugom crkvom koja je služila gotovo stoljeće. Treća crkva izniknula je 1979., ali je potpuno uništena 1992. godine.

Obnova i četvrta crkva

Nakon rata, obnova crkve bila je teška i dugotrajna. Četvrta crkva, završena 2002. godine, nalazi se na mjestu prethodne. Prethodni župnik iz ruševina treće crkve stvorio je malo brdašce s križem kao podsjetnik na ratna događanja. Treća crkva bila je poznata po slici Gospe od Anđela iz 1841., darovanoj od đakovačkog biskupa Ivana Matuzovića. Ta slika i oratorij nestali su kada je crkva minirana. Danas se u četvrtoj crkvi nalazi slika Gospe od anđela, nacrtana prema izgubljenom originalu.