zupa uznesenja blazene djevice marije dolac
Dolac: Rimokatolička župa u Središnjoj Bosni

Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije

Dolac je rimokatolička župa smještena kod Travnika u Središnjoj Bosni, koja pripada travničkom dekanatu Vrhbosanske nadbiskupije. Župa se proteže s obje strane magistralne prometnice između Viteza i Travnika, okružena Vlašićem na sjeveru i Vilenicom na jugu.

Župna crkva i naselja

Gornji Dolac, gdje se nalaze župna crkva i župna kuća, administrativno pripada Travniku. Naselja koja čine župu uključuju Dolac na Lašvi, Brizik, Grahovik, Guvna, Nević Polje, Polje, Putićevo, Slimena i Vilenica u travničkoj općini, te Stojkovići u novotravničkoj općini. Župa je posvećena Uznesenju Blažene Djevice Marije.

Povijest Župe

Župa Dolac, najstarija župa Lašvanske doline, osnovana je 1827. godine nakon preseljenja sjedišta tadašnje lašvansko-travničke župe iz Guče Gore. Dolac je postao temelj za stvaranje više novih župa tijekom 19. stoljeća, zbog čega se naziva "majkom svih lašvanskih župa".

Razvoj crkve i župne kuće

U početku nije bilo crkve u Docu, pa se bogoslužje obavljalo na otvorenom. Franjevci su dobili dopuštenje za gradnju crkve, čiji je kamen-temeljac postavljen 1853. godine. Župna kuća izgrađena je 1902. godine, ali su komunističke vlasti nakon 1945. uselile stanare koji su tu živjeli do 1970. godine. Tijekom rata 1990-ih, crkva je devastirana, a župna kuća opljačkana i uništena. Obnova župne crkve započela je 1997. godine.

Područne crkve

Područna crkva izgrađena je u Putićevu 1988. godine, a njezin zvonik teško je oštećen tijekom rata, srušen 1997. i ponovno izgrađen 2015. godine. Druga područna crkva nalazi se na groblju u Gostunju, također oštećena tijekom rata. Kapelice se nalaze u Slimenima, Stojkovićima i Vilenici.

Župnik i broj župljana

Fra Zoran Livančić je dugogodišnji župnik župe Dolac. Broj župljana varira tijekom godina, a kroz povijest je bilježio rast. U 1877. godini župi je pripadalo 2.497 vjernika, a do 1935. godine broj se povećao na 2.500 župljana. U 1975. godini župa je imala 3.850 vjernika, dok ih je 1991. godine bilo oko 4.200.

Međutim, zbog ratnih progona i iseljavanja, broj župljana se smanjio. Krajem 2016. godine, u župi je živjelo 2.111 vjernika u 843 obitelji. Unatoč smanjenju broja župljana, župa Dolac nastavlja igrati važnu ulogu u duhovnom životu vjernika središnje Bosne.