Svetište Majke Božje Kloštarske

Izvor: pozeska-biskupija.hr

Župa Sv. Ivana Krstitelja u Slavonskom Kobašu

Svetište Majke Božje Kloštarske

Svetište Majke Božje Kloštarske smješteno je u blizini Slavonskog Kobaša, udaljeno tek tri kilometra od centra mjesta, na putu prema Lužanima. Njegova idilična pozicija uz obalu rijeke Orljave, koja se nakon kilometar spaja s rijekom Savom, čini ga posebnim. Okruženje krase šumovite obale ovih rijeka te obronci bosanske planine Motajice, a sve to doprinosi njegovoj očaravajućoj vizuri. U neposrednoj blizini svetišta nalazi se i mjesno groblje, dom gotičkoj crkvi kasnije preuređenoj u baroknom stilu.

Tradicionalno okupljanje vjernika

Svetište se posebno ističe svake godine 14. kolovoza, uoči Velike Gospe, kada se vjernici okupljaju za ispovijed, molitvu i pripremu za sv. misu koja počinje u 19 sati. Na Veliku Gospu, svetište postaje mjesto okupljanja velikog broja vjernika, ne samo iz novogradiške posavine i zapadnog brodskog posavlja, nego i iz cijele Slavonije.

Povijest svetišta

Povijest Svetišta Majke Božje Kloštarske duboko je ukorijenjena u prošlost. Prvi pisani izvori koji spominju ovo svetište datiraju još iz 14. stoljeća. Od osnutka Požeške biskupije, svete mise redovito vodi preuzvišeni biskup Antun Škvorčević.

Dakle, Svetište Majke Božje Kloštarske predstavlja važan duhovni i povijesni centar u regiji, pružajući posjetiteljima ne samo mir i duhovno ispunjenje, već i dojam duboko ukorijenjene povijesti i bogate tradicije.