Svetiste Gospe Vrpoljacke

Izvor: ika.hkm.hr

Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije Vrpolje

Svetište Gospe Vrpoljačke

Selo Vrpolje, smješteno desetak kilometara jugoistočno od Šibenika, dom je Biskupijskog marijanskog svetišta Gospe Vrpoljačke. Sa 1150 stanovnika, ovaj šibenski zaselak pripada općini Šibenik, prostire se uz Jadransko more (Morinjski zaljev - Jadrtovac), i neposredno uz dalmatinsku autocestu.

Povijesno naslijeđe

Područje Vrpolja bilo je rano nastanjeno, čemu svjedoče arheološki nalazi kao što su ``gradine``. Tijekom srednjeg vijeka, dolaskom Turaka, mnoga naselja su razorena. No, između 16. i 17. stoljeća, doseljavalo se hrvatsko stanovništvo koje je bježalo pred Turcima iz Bosne i Hercegovine i drugih dijelova Dalmacije.

Marijansko svetište Gospe Vrpoljačke

Marijansko svetište u Vrpolju jedno je od najstarijih u Hrvatskoj, s počecima koji sežu u doba prije osnutka šibenske biskupije 1298. godine. Tada je svetište pripadalo trogirskoj biskupiji.

Današnja župna crkva je treća od početka gradnje, a istovremeno je i crkva svetišta. Najstariji dio koji je sačuvan je kameni pod središnje lađe, dok su dvije pokrajne lađe pridodane 1939-1940. godine.

Daljnji povijesni izazovi i čuda

Krajem 16. stoljeća, Nin je pretrpio dodatna razaranja tijekom Ciparskog rata, no unatoč tome, kip Gospe od Zečeva je preživio i prenesen u Nin. Tijekom Kandijskog rata, Nin je ponovno bio uništen, ali svetkovina je uspjela preživjeti, postavši simbol otpornosti i zahvalnosti.

Unutrašnjost crkve i zanimljivosti

Unutar crkve nalaze se dva kamenih oltara. Središnji oltar krasi slika Gospe Vrpoljačke, dok je drugi oltar sv. Križa, poznat kao "mrtvački oltar". Zidove krasi umjetnost ruskog slikara Ivana Ahmedova, čije freske potječu s početka 20. stoljeća.

Od posebnih zanimljivosti, crkva čuva okove Hajduka Radojce iz 17. stoljeća, a prema legendi, darovani su crkvi nakon što je Radojce zadobio slobodu.

Vrpolje kao hodočasnički cilj

Kao marijansko svetište šibenske biskupije i šire regije srednje Dalmacije, Vrpolje je omiljeni hodočasnički cilj, posebno tijekom devetnice i na dan Velike Gospe.