svetiste gospe od zeceva

Izvor: ezadar.net.hr

Gospa od Zečeva

Svetište Gospe od Zečeva u Ninu

Svetkovina Gospa od Zečeva je duhovno obilježje povezano s Ninom, najstarijim hrvatskim kršćanskim gradom. Ime dolazi od otočića Zečevo, smještenog sjeverno od Nina. Usprkos pristupačnosti cestom, hodočasnici preferiraju hodanje do svetišta kao dio zavjeta Majci Božjoj.

Povijesni kontekst

Povijest svetkovine započinje 1335. godine, prvim pisanim spomenom otočića Zečevo. Ovdje su nekada obitavali redovnici. U 15. stoljeću, sjeverozapadna Dalmacija je pretrpjela turske invazije, utjecavši na stanje u Ninu. Tijekom perioda između 1468. i 1500., Turci su osvojili otočić Zečevo, ubili redovnike i srušili kapelicu. Kip Gospe od Zečeva, simbol vjere, bio je odnesen.

Ponovna izgradnja i ukazanja

Unatoč razaranjima, Ninski biskup Juraj Divnić uspio je obnoviti kapelicu. Paralelno, udovica Jelena Grubišić iz obližnjeg sela Jasenovo, doživjela je neobična iskustva. Tijekom ponovnih turskih napada, Jeleni su se prikazali redovnik i kasnije Gospa s porukama uključujući obavezu posta i mise u njenu čast. Na kraju, kip Gospe od Zečeva je neobjašnjivo vraćen u obnovljenu kapelu.

Daljnji povijesni izazovi i čuda

Krajem 16. stoljeća, Nin je pretrpio dodatna razaranja tijekom Ciparskog rata, no unatoč tome, kip Gospe od Zečeva je preživio i prenesen u Nin. Tijekom Kandijskog rata, Nin je ponovno bio uništen, ali svetkovina je uspjela preživjeti, postavši simbol otpornosti i zahvalnosti.

Današnja proslava svetkovine

Danas, svetkovina Gospa od Zečeva se slavi drugog ponedjeljka u svibnju, otvarajući se misnim slavljima u nedjelju, s tradicionalnim hodočašćem na otočić u ponedjeljak. Kip Majke Božje prenosi se preko ninske vale u brodici, dok hodočasnici slijede u manjim brodicama ili pješice.