Svetište Gospe od Zdravlja u Splitu
Franjevačka crkva i samostan Gospe od Zdravlja u Splitu

Svetište Gospe od Zdravlja u Splitu

Gospe od Zdravlja, ugledna crkva i samostan u Splitu, predstavlja popularno marijansko svetište. Ova crkva je smještena na sjevernoj strani Trga Gaje Bulata, u blizini zgrade HNK, a posvećena je 1937. godine. Izgrađena je na lokaciji prethodne crkve iz 18. stoljeća.

Povijesna Pozadina

Crkva Gospe od Zdravlja pretrpjela je značajnu transformaciju tijekom 1930-ih. Originalna barokna crkva sagrađena u 18. stoljeću srušena je, a na njenom mjestu arhitekt Lavoslav Horvat iz Zagreba dizajnirao je i izgradio modernističku crkvu 1937. godine. Ova nova građevina bila je veća od svoje prethodnice, sa dimenzijama 22 m širine, 36 m dužine i 12,5 m visine. Barokni zvonik originalne crkve uspješno je očuvan, a samostanski kompleks proširen je početkom 90-ih izgradnjom pinakoteke.

Kulturna i sakralna baština

Unutar crkve, može se diviti umjetničkom djelu Iva Dulčića, poznatog hrvatskog slikara. Freska Krista Kralja, koju je Dulčić stvorio 1959. godine, ponosno stoji na zidu iza oltara.

Crkva Gospe od Zdravlja cijenjena je kao zaštićeno kulturno dobro i prepoznata je kao nepokretno kulturno dobro pod oznakom Z-3862. Njena važnost kao dio sakralne graditeljske baštine potvrđena je njenim pravnim statusom zaštićenog kulturnog dobra.

Arhitektura

Crkva je građena tijekom 19. i 20. stoljeća pod vodstvom arhitekata Vicka Andrića i Lavoslava Horvata. Njen jedinstveni spoj baroknih i modernističkih elemenata čini je istaknutim dijelom splitske arhitektonske scene.