Svetište Gospe od Staroga grada u Pagu

Izvor: tzgpag.hr

Crkva sv. Marije

Svetište Gospe od Staroga grada u Pagu

Crkva sv. Marije, zadržavši svoj originalni romanički stil, dom je kipa Majke Božje i ostatka franjevačkog samostana. Povijest ovog mjesta obilježena je tradicijom hodočašća na dan Velike Gospe, kada se stanovnici Paga okupljaju u Starom gradu i nose kip Blažene Djevice Marije prema novom Pagu. Ova zavjetna procesija prvi put se dogodila 1885. godine.

Kolera u Pagu i zavjetna obećanja

Sredinom 19. stoljeća, Pag je bio pogođen kolernom epidemijom koja je u periodima uzrokovala velike probleme. Kako bi se suzbila zaraza, grad je bio prisiljen iseliti sva groblja iz crkava i gradskog središta. Na Veliku Gospu 1885. godine, stanovnici Paga spontano su se okupili oko Gospina kipa, moleći za spas od ove opake bolesti. Kip Majke Božje prenesen je u Zbornu crkvu u Pagu. Nakon posljednjeg pokopa žrtava kolere 16. kolovoza, na dan Sv. Roka, Pažani su se zavjetovali da će svake godine na Veliku Gospu prenijeti Gospin kip u Pag, gdje će ostati 22 dana, do Male Gospe, u znak zahvalnosti i molitve za spas, zdravlje, mir i ljubav.

Bunar Samostanskog Dvora: Legenda o Spasenju od Suše

U sklopu samostanskog dvora nalazi se bunar s pitkom vodom. Legendarni narativ tvrdi da je tijekom strašne suše bunar osvanuo pun vode, spašavajući Pažane, nakon njihovih molitvi Majci Božjoj. Ovaj događaj simbolizira važnost vjere i nade u teškim vremenima.