Svetište Gospe od Pojišana u Splitu

Izvor: travelcroatia.live

Franjevačka crkva i samostan Gospe od Pojišana u Splitu

Svetište Gospe od Pojišana u Splitu

Crkva Gospe od Pojišana predstavlja poznato marijansko svetište u Splitu. Ova zavjetna crkva, prvi puta spomenuta u 10. stoljeću, dominira brežuljkom iznad Bačvica, smještena u četvrti Pojišan, istočno od centra grada. Svake godine, 15. kolovoza, ovde se proslavlja Velika Gospa, uz svečani povratak srebrnog prijestolja s ikonom Marije Hraniteljice, u pratnji tisuća vjernika, kroz ulice grada do svetišta.

Stoljetna Povijest Crkve

Povijest svetišta Pojišan seže u 10. stoljeće, dok se zavjetna crkva prvi put spominje 1260. godine. Crkva je tijekom vremena više puta proširivana, a jedan od ključnih trenutaka obnove desio se 1607. godine kada ju je u potpunosti obnovio splitski knez Martin Bondumerio. Nakon što se prostor pokazao neadekvatnim, crkva je proširena između 1761. i 1772. godine, a u nju je smješten najveći barokni oltar u gradu. Od 1909. godine, svetište je pod skrbi franjevaca kapucina.

Župa Gospe od Pojišana

Župa Gospe od Pojišana osnovana je 1944. godine od strane biskupa Kvirina Klementa Bonefačića i povjerena kapucinima. Župa, koja broji oko 10.000 župljana, pokriva dijelove kotara Bačvice, Gripe i Lučac. Posebna znamenitost župe su mehaničke orgulje, instalirane 1962. godine od strane slovenskog graditelja Franza Jenka.

Čudotvorna Slika Gospe od Pojišana

Čudotvorna slika Gospe od Pojišana kroz povijest je zaštitila grad od različitih nedaća. Prema legendi, sliku je na mjestu današnjeg svetišta pronašao vinogradar Poljičanin. Slika se sama vraćala na mjesto pronalaska, što je dovelo do izgradnje kapele na tom mjestu. Danas, procesija na Velu Gospu okuplja tisuće građana, dok brojni pohode svetište i za ostale blagdane.

Obećanja i Darovi Vjernika

Crkva Gospe od Pojišana je kroz stoljeća bila svjedok mnogih zavjeta i darova vjernika.