Svetiste Gospe Maslinske, Zadar-Balafuza

Izvor: Ivan Saric

Belafuža (Uznesenje BDM)

Svetište Gospe Maslinske, Zadar-Balafuža

Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije, u novoizgrađenom sjeverozapadnom dijelu Zadra, leži poviše Brodarice, uz put prema Ninu. Dom je poznatog svetišta ``Gospe Maslinske`` te velike novosagrađene župne crkve.

Povijest Svetojelenske Crkve

Crkva, poznata u srednjem vijeku kao ``S. Maria de Roveris`` i kasnije ``S. Maria ad Quercus``, bila je okružena hrastovima. Ime ``Gospa u hrastovima`` promijenilo se u ``Gospa Maslinska`` nakon što su hrastovi zamijenjeni maslinama, prema natpisu na kamenom pragu crkve: ``Kao bujna maslina u polju``. Crkva je vjerojatno stradala tijekom opsade Zadra od strane Mlečana 1202. godine, s obzirom na navedenu obnovu 1215. godine.

Ustanovljenje župe na Belafuži

Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije na Belafuži nastala je dekretom zadarskog nadbiskupa mons. Marijana Oblaka 21. studenoga 1968., kada je odvojena od župe Srca Isusova na Voštarnici. Do tog trenutka, crkva je bila beneficij Nadbiskupskog sjemeništa "Zmajević" u Zadru. Prva nedjelja došašća, 1. prosinca 1968., obilježila je svečano otvorenje župne zajednice na Belafuži.