majka bozja od kamenitih vrata

Izvor: narod.hr

31. svibnja

Majka Božja od Kamenitih vrata

Majka Božja od Kamenitih vrata slavi se kao zaštitnica Grada Zagreba. Njen blagdan, 31. svibnja, obilježava se i kao Dan Grada Zagreba.

Oltar i čudotvorna slika: Povijesni simboli Zagreba

Kamenita vrata, ostaci starodrevne gradske utvrde Gradeca, dom su ograđenog oltara s čudotvornom slikom Majke Božje. Vrata, vjerojatno postojana od 1266. godine, bila su često obnovljena, a preživjela su i brojne požare.

U jednom od velikih požara, 31. svibnja 1731. godine, slika Majke Božje ostala je neoštećena unatoč okruženju plamena i pepela. Isti taj događaj poslužio je kao podloga za smještaj slike u barokni oltar u prolazu Kamenitih vrata, gdje je postavljena iste godine. Zagrebački majstor Ivan Korta izradio je umjetničku, baroknu ogradu oko oltara 1778. godine.

Majka Božja od Kamenitih vrata: Ikona snažne simbolike

Slika Majke Božje prikazuje Gospu s žezlom u lijevoj ruci, dok desnom drži malog Isusa koji u ruci drži globus. Izrađena je na lanenom platnu dimenzija 57x47 cm. Na dvjestotu obljetnicu njenog čudesnog očuvanja, 31. svibnja 1931. godine, slika je svečano okrunjena zlatnom krunom.

31. svibnja 1991. godine, na 260. obljetnicu svetišta, zagrebački nadbiskup kardinal Franjo Kuharić proglasio je Majku Božju Kamenitih vrata zaštitnicom grada. Ova svečana proslava naglašava trajnu ulogu i značaj Majke Božje u životima Zagrepčana.