crkva uznesenja blazene djevice marije u remetama

Izvor: rezerviraj.hr

Zaštićeno kulturno dobro Republike Hrvatske

Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije u Remetama

Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije, koja je ujedno i marijansko svetište, smještena je u gradskom naselju Remete, na sjevernom dijelu Zagreba.

Povijest Crkve i Svetišta

Prvi dokumentirani tragovi o postojanju redovničke zajednice i crkve posvećene Djevici Mariji datiraju iz 1288. godine. Crkva je izgrađena na nepopuliranoj lokaciji, okružena pustinjacima, zbog čega mjesto nosi ime Remete.

Pavlini su upravljali svetištem sve do 16. stoljeća kada je svetište razoreno od strane Turaka. Obnovljena crkva postala je župna crkva za sjeverna naselja Zagreba od 1812. godine. Veliki potres 1880. godine dodatno je oštetio crkvu, ali je obnovljena 1882. godine pod vodstvom Hermanna Bolléa, uz financijsku podršku nadbiskupa Josipa Mihalovića. Od 1963. godine, nakon Drugog svjetskog rata, svetištem upravljaju karmelićani.

Važnost Crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije

Remetsko svetište je glavno marijansko svetište Zagreba i drugo po važnosti u središnjoj Hrvatskoj, iza Marije Bistrice. Kroz povijest su se brojni hrvatski vladari i velikani molili i utjecali Gospu Remetsku. Crkva je nekoć bila oslikana freskama slikara Ivana Rangera, ali su one većinom oštećene u potresu 1880. godine.

Posljednja oštećenja i zaštite

Crkva i svetište pretrpjeli su oštećenja u potresu 28. prosinca 2020. godine, pri čemu je najkritičnije oštećen slavoluk. Unatoč oštećenjima, Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije zajedno s samostanom predstavlja zaštićeno kulturno dobro Republike Hrvatske.

Orgulje crkve

Orgulje crkve izrađene su oko 1900. godine od strane Ferdande Heferera kao op. 174.