crkva svete mati slobode

Izvor: sveta-misa.org

``Sveta Mati Slobode``

Crkva Sveta Mati Slobode

Poznato katoličko marijansko svetište, Crkva Sveta Mati Slobode, smjestila se u zagrebačkom Jarunu. Ovo svetište posvetio je 12. studenoga 2000. zagrebački kardinal Josip Bozanić, s naglaskom na značajnu ulogu koju igra u trajnom prikazivanju Kristove žrtve, u čast Blažene Djevice Marije, za sve one koji su dali svoje živote za dobrobit i slobodu Hrvatske.

Izgradnja i Simbolika Crkve

Crkva Sveta Mati Slobode izgrađena je tijekom Domovinskog rata, kao zamišljena ``zadužbina hrvatskih katolika`` po ideji don Petra Šimića. Njeno ime simbolizira Mariju, Isusovu Majku, i ustrajne molitve vjernika, posebno sv. krunice, za mir i dobrobit onih koji su preživjeli, te za vječni mir onih koji su poginuli u ratu. Naime, imena 15,840 poginulih u Domovinskom ratu zapisana su u ovom svetištu. Arhitektonsko rješenje dao je poznati arhitekt Nikola Bašić, autor značajnih djela poput Pozdrava Suncu i Morskih orgulja u Zadru, kao i spomen križeva na Kornatima.

Odabir imena i unutrašnjost crkve

Zagrebački kardinal Franjo Kuharić odabrao je ime crkve iz drevnih litanija Majke Božje Trsatske koje se nalaze u molitveniku "Raj duše", tiskanom u Padovi 1560. na inicijativu Katarine Zrinski.

Unutrašnjost crkve oblikovana je u minimalističkom stilu, s postajama križnog puta, kipovima Isusa i Blažene Djevice Marije, te slikama sv. don Bosca i Blažene Djevice Marije. Centralno mjesto zauzima skulptura hostije s Isusovim likom, izvedena u plitkom bijelom reljefu.

Spomen-Medalje Crkve Sveta Mati Slobode

Crkva Sveta Mati Slobode prepoznata je i kroz zlatne i srebrne medalje koje je objavio Hrvatski novčarski zavod, dodatno potvrđujući njen značaj i status u hrvatskoj kulturi i povijesti.